O judecatoare americana a ordonat vineri FBI sa inceteze sa utilizeze scrisori "de securitate nationala", apreciind ca aceasta metoda utilizata pentru supravegherea in secret a utilizatorilor de Internet, in numele luptei impotriva terorismului, este anticonstitutionala, relateaza AFP.
"Patriot Act", adoptat dupa atacurile de la 11 septembrie, autorizeaza FBI sa trimita asemenea scrisori unor grupuri private cu scopul de a obtine de la acestea informatii necesare in vederea supravegherii unor conturi pe Internet, interzicandu-le, in acelasi timp, sa dezvaluie ca le-au fost adresate asemenea solicitari, noteaza Mediafax.

Google a anuntat recent ca a primit din partea Guvernului intre zero si 999 de solicitari, in perioada 2009-2012. Aceste solicitari au vizat anual intre 1.000 si 1.999 de conturi, cu exceptia anului 2010, cand solicitarile au vizat intre 2.000 si 2.999 de conturi, potrivit Google, care a precizat ca nu ofera date exacte, la solicitarea autoritatilor.

In hotararea pronuntata vineri, Susan Illston, o judecatoare de la un tribunal din San Francisco (California, vest), noteaza ca unele elemente sugereaza ca zeci de mii dintre aceste solicitari sunt trimise anual si ca, in 97% din cazuri, ele sunt insotite de o interdictie cu privire la mentionarea existentei lor.

"Utilizarea generalizata a acestor ordine de nedivulgare (...) evidentiaza un risc la adresa libertatii de exprimare, in contextul in care acest lucru nu este necesar", scrie judecatoarea in hotarare.

Interdictia pe care a hotarat-o va intra in vigoare in termen de 90 de zile, pentru a permite legislatorilor americani sa faca apel, "data fiind importanta problemelor constitutionale si de securitate aflate in joc", adauga ea.

Aceasta hotarare a fost pronuntata in urma unei plangeri depuse in 2011 de catre un grup de aparare a libertatii Internetului, Electronic Frontier Foundation (EFF), in numele unui grup de telecomunicatii care isi pastreaza anonimatul.

"Suntem foarte multumiti ca tribunalul a recunoscut erorile (acestui sistem) cu privire la Constitutie", a comentat Matt Zimmerman, din cadrul EFF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri