O misiune a Comisiei Europene, FMI si BCE se afla in Cipru pentru discutii privind controlul capitalului si mentinerea bancilor inchise pana la sfarsitul acestei saptamani, a afirmat pentru Bloomberg o sursa oficiala europeana, dupa ce Parlamentul cipriot a respins acordul convenit in weekend.
Parlamentul cipriot a refuzat marti seara sa accepte taxarea depozitelor bancare pentru finantarea unui acord de bailout, convenit sambata cu scopul de a mentine statul mediteranean in zona euro, scrie Mediafax.

Ministrul luxemburghez al Finantelor, Luc Frieden, a cerut colegilor sai din zona euro sa se intalneasca urgent in sedinta pentru a pune la punct un nou pachet.

Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa decida daca va acorda mai mult timp Ciprului sau daca va taia liniile de finantare catre bancile cipriote, deschizand calea pentru intrarea tarii in default.

"Nu este un rezultat bun, nici pentru Cipru, nici pentru zona euro, si trebuie sa cautam impreuna alternative la pachetul negociat", a afirmat Frieden, citat de Bloomberg.

El considera ca rezultatul votului din parlamentul cipriot reprezinta "o veste foarte trista", insa decizia trebuie respectata.

"Tot ce conteaza acum este sa luam toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea zonei euro", a adaugat oficialul.

Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana au anuntat in weekend ca guvernul din Cipru a acceptat un program de bailout care presupune, pe langa masuri fiscale traditionale, si aplicarea unei taxe speciale asupra depozitelor bancare din tara pentru a obtine 5,8 miliarde euro, bani destinati recapitalizarii bancilor.

Cuantumul taxei a fost stabilit initial la 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 euro, respectiv 9,9% pentru cele mai mari. In ultimele zile s-au vehiculat mai multe variante pentru a creste sansele acordului sa treaca prin Parlament, vizand reducerea poverii asupra micilor economii, in defavoarea depozitelor mari.

Se estimeaza ca o treime din depozitele bancare de 68 miliarde euro din Cipru sunt detinute de companii si investitori din Rusia. Firme sau persoane din Marea Britanie si Grecia detin de asemenea economii semnificative in Cipru.

Decizia de taxare a depozitelor bancare a provocat furie in Cipru si ingrijorare pe plan international, unde a fost considerata un precedent periculos pentru zona euro.

Bursele au scazut marti, iar euro a coborat la minmul ultimelor 4 luni fata de dolar, din cauza posibilitatii unui impas in Cipru. Protestatarii adunati marti seara in fata Parlamentului de la Nicosia au aplaudat rezultatul dezbaterilor: 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si nici un vot pentru.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat intr-un comunicat ca regreta rezultatul votului din Parlamentul cipriot, subliniind ca Ciprul este un "caz unic" si nu reprezinta un precedent.

"Am luat masurile adecvate de precautie pentru a ne asigura ca decizia nu va avea niciun efect negativ asupra zonei euro. Oferta (propusa de ministrii Finantelor din zona euro) ramane pe masa", a afirmat oficialul german.

Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup, a adoptat o pozitie similara, precizand ca zona euro "este pregatita sa ajute Ciprul in eforturile de reforma".

Presedintele cipriot a convocat miercuri dimineata liderii principalelor partide politice, iar bancile si bursa de la Nicosia raman inchise.

Ministrul cipriot al Finantelor, Michael Sarris, nu a fost in tara in timpul dezbaterilor din Parlament, dupa ce a plecat la Moscova pentru a discuta despre un posibil sprijin financiar. Moody's estimeaza ca firmele si investitorii din Rusia detin 24 miliarde euro in depozite bancare in Cipru. Presedintele rus Vladimir Putin considera ca taxa asupra depozitelor bancare ar fi fost "incorecta, neprofesionista si periculoasa".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri