22 Martie 2013

Cipru ar putea infiinta un fond de solidaritate nationala pentru a evita taxarea depozitelor



Cipru ia in calcul infiintarea unui "fond de solidaritate nationala", a afirmat un lider politic de la Nicosia, dupa ce presedintele a discutat joi dimineata cu reprezentantii partidelor pentru evitarea introducerii unei taxe pe depozitele bancare, ceruta de zona euro in schimbul unui ajutor extern.

Anuntul a fost facut de unul dintre sefii Partidului Conservator, scrie cotidianul britanic The Guardian, conform Mediafax.

Politicianul cipriot nu a explicat ce ar putea include fondul national, insa informatiile recente din Cipru sugereaza ca ar putea fi vorba de active ale fondurilor de pensii, diverse active ale statului si chiar proprietati apartinand Bisericii Ortodoxe din Cipru.

Statele zonei euro au cerut guvernului de la Nicosia sa faca rost din resurse proprii 5,8 miliarde de euro pentru a primi imprumuturi de 10 miliarde de euro, necesare stabilizarii finantelor statului si sectorului bancar.

Potrivit acordului anuntat sambata de reprezentantii tarilor euro, Cipru ar fi trebuit sa instituie o taxa de 6,75% pe depozitele mai mici de 100.000 si de 9,9% pentru cele peste acest nivel. Taxa a fost respinsa marti de Parlamentul cipriot. Autoritatile incearca sa alcatuiasca un nou plan pentru a asigura resursele financiare de aproape 6 miliarde de euro.

Guvernul s-ar putea intruni la ora 18:00 pentru a discuta propunerea de infiintare a unui fond de solidaritate nationala.

Un vot asupra unui nou plan de strangere a fondurilor de aproape 6 miliarde de euro nu va mai avea loc joi, conform asteptarilor, a sugerat presedintele Parlamentului de la Nicosia, citat de The Guardian. Liderii politici nu mai luat in calcul joi dimineata introducerea unei taxe pe depozitele bancare, a adaugat el.

In acest context, bancile din Cipru vor ramane inchise pana marti, pentru a evita retrageri masive din depozite.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat deja ca in lipsa unui acord de asistenta din partea UE si FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor, va opri de luni mecanismul prin care institutiile de credit cipriote acceseaza lichiditate de urgenta de la BCE.



Citeste si