Doua treimi dintre ciprioti, respectiv 67%, ar prefera iesirea tarii din zona euro si relatii mai stranse cu Rusia, decat sa accepte masura fara precedent a taxarii depozitelor bancare, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate joi.
De asemenea, 91% din persoanele chestionate sustin decizia Parlamentului de a respinge taxa pe depozite, arata sondajul realizat de compania Prime Consulting si citat de cotidianul Kathimerini, noteaza Mediafax.

Parlamentul a respins marti instituirea unei taxe pe depozitele bancare, conditie impusa de statele din zona euro pentru acordarea unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro. Cipru ar trebui sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxa bancara pentru a contribui astfel la stabilizarea finantelor statului si la salvarea bancilor de la colaps.

Tarile zonei euro refuza sa puna la dispozitia Ciprului mai mult de 10 miliarde de euro si afirma ca Nicosia nu trebuie sa imprumute cele aproape 6 miliarde de euro care ar urma sa constuie contributia proprie, deoarece gradul de indatorare al tarii ar deveni nesustenabil.

Politicienii ciprioti trebuie sa gaseasca o noua varianta, agreata de zona euro, pentru a obtine fondurile de 6 miliarde de euro.

Bancile locale, inchise incepand de luni, nu vor fi deschise pana la ineputul saptamanii urmatoare, marti, pentru a se evita retragerea masiva a depozitelor.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat, joi, ca va continua sa furnizeze Ciprului fonduri prin mecanismul de lichiditate de urgenta doar pana luni, cand va prelungi accesul doar daca tara are un acord cu UE si FMI, care sa asigure solvabilitatea institutiilor de credit.

Obligatiunile statului cipriot aflate in portofoliile bancilor nu sunt eligibile pentru asigurarea de finantare de la BCE, din cauza ratingului prea scazut al tarii.

Rusia a imprumutat deja in 2011 Ciprului 2,5 miliarde de euro, iar in prezent oficialii de la Nicosia negociaza un nou sprijin din partea Moscovei. Discutiile vizeaza, potivit informatiilor din presa internationala, relaxarea termenilor vechiului imprumut, precum si posibilitatea unui nou credit si eventuala implicare a Rusiei in explotarea resurselor de gaze naturale ale Ciprului sau preluarea unei banci.

Depozitele companiilor si cetatenilor rusi in bancile din Cipru sunt estimate la mai multe zeci de miliarde de dolari, astfel ca o taxa pe depozite ar aduce atingere directa intereselor Rusiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri