Moody's a scazut de la Caa2 la Caa3 ratingul pe termen lung al Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank.

Planul B pe care liderii Republicii Cipru il dezbat in incercarea de a obtine asistenta din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunta Televiziunea publica cipriota. In lipsa solutiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare sa ramana de actualitate.

Parlamentul cipriot a respins marti taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro.

Citeste si:

Statele din zona euro au decis sa ajute R.Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale. Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Partidele politice din Cipru si Banca centrala anuntasera miercuri ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare, presa speculand ca acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale si un eventual sprijin din partea Bisericii.