Presedintele Frantei, Francois Hollande, a cerut populatiei sa accepte o reducere a beneficiilor sociale si a celor acordate la pensie, parte a unui efort national de resuscitare a economiei muribunde a tarii si de limitare a somajului, potrivit Bloomberg.
Intr-un discurs televizat joi noapte, care a durat mai mult de o ora, Hollande (foto) a promis revizuirea taxei de 75% pe veniturile mai mari de 1 milion de euro, dupa ce aceasta a fost respinsa de justitia franceza, scrie Mediafax.

De asemenea, presedintele s-a angajat sa evite orice noua crestere de taxe anul urmator, in timp ce cheltuielile statului urmeaza sa fie diminuate in continuare.

Guvernul va combate birocratia si va proteja bugetul apararii, a spus el.

"Nu putem astepta sa vina cresterea (economica, n.r.). Trebuie sa mergem sa o cautam. Nu vreau doar sa repun in ordine finantele statului, vreau sa arat ca putem face mai bine", a declarat Hollande.

Schimbarile la beneficiile pentru somaj si o reducere propusa la ajutoarele pentru familii ar reprezenta masuri fara precedent in Franta, noteaza Bloomberg, in timp ce un plan de crestere a varstei de pensionare ar extinde initiative ale predecesorului sau, Nicolas Sarkozy.

Masurile subliniaza dificultatile presedintelui socialist de a echilibra cerintele votantilor cu presiunile pentru reformarea economiei tarii exercitate de investitorii in obligatiuni si partenerii europeni.

Economia Frantei, a doua ca marime din zona euro, a stagnat in ultimii doi ani, iar biroul de statistica se asteapta ca situatia sa se mentina pana in iunie. Cererile pentru ajutor de somaj au urcat constant in ultimele 22 de luni, in contextul desfiintarii a zeci de mii de locuri de munca de catre companii precum PSA Peugeot Citroen si Alcatel Lucent. Numarul persoanelor care isi cauta un loc de munca este aproape de nivelul record de 3,196 milioane din ianuarie 1997.

Costurile la care Franta se imprumuta de pe pietele fiannciare se afla aproape de un minim record, insa diferenta comparativ cu ce este nevoita Germania sa plateasca a crescut in ultima perioada.

"Am spus intotdeauna ca acesti doi ani vor fi dificili", a spus Hollande, reluand un angajament de a opri avansul somajului si de a reporni cresterea economica pana la sfarsitul anului in curs.

Eforturile de a limita cheltuielile statului vor atinge unele beneficii sociale aflate in centrul vietii francezilor timp de mai multe decenii.

Ajutoarele pentru somaj ar trebui sa includa mai multe stimulente pentru revenirea pe piata muncii, iar ajutoarele acordate familiilor cu copii vor fi de asemenea analizate.

"Traim mai mult, ceea ce este foarte bine, dar va trebui sa platim mai mult in sistem. Practica de a acorda familiilor bogate acelasi sprijin pentru copii precum familiilor sarace nu va dura", a afirmat el.

Pentru a recastiga sprijinul votantilor socialisti, Holland a anuntat o versiune modificata a taxei de 75% pe veniturile mai mari de 1 milion de euro, masura promisa in campania electorala si respinsa de catre Curtea Constitutionala.

In forma revizuita, companiile si nu ngajatii ar trebui sa plateasca in urmatorii doi ani o taxa de 75% pe salariile mai mari de 1 milioan de euro. Presedintele francez vrea sa evite astfel obiectiile ridicate de justitie.

Guvernul francez va prezenta in aprilie un plan de prioritati in domeniul apararii in urmatorii cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri