1 Aprilie 2013

Toti ochii pe Japonia: Acorduri majore de liber schimb cu SUA, UE si China



O parte importanta a comertului mondial va gravita in deceniul urmator in jurul Japoniei, care va incepe negocieri de amploare pentru acorduri de liber schimb cu Statele Unite, in cadrul Parteneriatului Transpacific (TPP), cu UE si cu China si Coreea de Sud, relateaza AFP.

"Japonia este in urma altor puteri mari economice in privinta acordurilor de liber schimb. Exista sentimentul, in arhipelag, de acum ori niciodata", a explicat Ivan Telicitcev, profesor la o universitate din Niigata, Japonia, scrie Mediafax.

Dupa ani de tergiversari, autoritatile din Tokyo au decis sa inceapa negocierile comerciale aproape simultan, sub impulsul noului premier conservator Shinzo Abe.

"Este pentru prima oara dupa perioada premierului Koizumi (2001-2006) cand Japonia este condusa de un om puternic. Pentru a-si marca autoritatea, Abe trebuie sa faca din Japonia un actor puternic in constructia zonelor de liber schimb, care va desena economia mondiala in anii 2020 si dupa", a aratat Telicitcev.

Abe a anuntat la jumatatea acestei luni intentia de a participa la negocierile TPP, menite sa creeze o vasta zona mondiala de liber schimb intre 12 state riverane Pacificului, intre care Japonnia, SUA, alte state nord-americane, din America de Sud si Asia de Sud-Est.

Participarea Japoniei la negocierile TPP, dorita de SUA, da amploare acestui proiect, care reuneste 40% din PIB-ul mondial.

Celelalte puteri economice in discutii cu Japonia au intensificat la randul lor eforturile in aceasta directie.

"UE, China si Coreea de Sud au simtit presiunea si au inceput discutii oficiale cu Japonia", a subliniat Ikuo Kuroiwa, analist la Institutul pentru economie si dezvoltare, evocand un efect de domino.

In 25 martie, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au decis impreuna cu Abe inceperea oficiala a negocierilor pentru un acord de liber schimb UE-Japonia.

O zi mai tarziu, China si Coreea de Sud au inceput la randul lor discutii tripartite cu Japonia, cele trei state reprezentand impreuna 20% din PIB-ul mondial.



Citeste si