Boris Berezovski, considerat o fosta "eminenta gri" a Kremlinului si care a fost nevoit sa paraseasca Rusia dupa ce Putin a ajuns la putere in 2000, a fost gasit mort la 23 martie in baie, prezentand semne ale une aparente spanzurari. Kremlinul a declarat imediat ca Berezovski, un opozant dur in timpul exilului, i-a scris lui Putin implorandu-l sa il ierte si cerandu-i sa se poata intoarce in tara.

Potrivit Katerinei Sabirova, in varsta de 23 de ani, pe care fostul miliardar, in varsta de 67 de ani, a frecventat-o in ultimii ani, Berezovski a denuntat cu putere o lovitura, dupa ce a pierdut, in august, in justitia londoneza, un proces intentat fostului sau partener de afaceri Roman Abramovici, caruia ii cerea miliarde de euro.

"Spunea «Ma simt foarte rau, nu stiu ce sa mai fac»", declara Sabirova intr-un interviu pentru saptamanalul de opozitie The New Times.
Potrivit acesteia, in acea perioada a vorbit Berezovski despre revenirea sa in Rusia.

"Ii cerea iertare si cerea sa poata reveni"

"A spus ca singura posibilitate de a reveni in Rusia si de a se «reface» era sa ii prezinte scuze lui Putin. Vorbea despre acest lucru ca despre ultima sansa", afirma tanara.

"Am vazut manuscrisul, mi l-a citit. Ii cerea iertare si cerea sa poata reveni", adauga ea.

Tanara afirma ca scrisoarea ar fi fost expediata in noiembrie. "Intr-o zi mi-a spus «Uite, asteptam raspunsul»", spune ea.

Katerina Sabirova, care nu locuia cu Berezovski si nu se afla la Londra cand a murit acesta, exclude, pe de alta parte, posibilitatea ca fostul oligarh sa se fi sinucis.

"Este extrem de greu sa crezi acest lucru", declara ea. La fel ca multi alti apropiati ai fostului oligarh, ea descrie, pentru ultimele luni, simptome ce par de depresie. Berezovski suferea de insomnie, nu vrea sa se spele dimineata, nu mai iesea din casa si nu vrea sa vada pe nimeni.

Insa ea a dezvaluit ca s-au inteles sa se intalneasca in Israel, luni, pe 25 martie, pentru doua saptamani de vacanta.

Ea a vorbit la telefon cu el, cu o zi inainte de moartea acestuia, vineri seara tarziu, pe 22 martie, iar vocea lui arata ca se simtea "mai bine ca de obicei", afirma ea.