"Presedintele Viktor Ianukovici a semnat decretul prin care gartiaza sase condamnati, intre care fostul ministru de Interne Iuri Lutenko si fostul ministru al Mediului Gheorghi Filipciuk", a anuntat Cabinetul sau intr-un comunicat.

Presedintia subliniaza ca acest decret se inscrie in cadrul unei relaxari hotarate de Guvernul ucrainean "vizand sa faca legislatia mai umana si sa reduca numarul persoanelor in detentie".

Publicarea acestui decret prezindetial intervine dupa cateva zile de la mentinerea de catre Curtea de Casatie a pedepsei de patru ani imporiva lui Lutenko, incarcerat de la arestarea sa, in decembrie 2010, potrivit Mediafax.

Hotararea lui Ianukovici de a-l gratia pe Lutenko raspunde unor indemnuri repetate din partea unor guverne occidentale si unor emisari speciali ai Parlamentului European (PE) in Ucraina, ca fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski si fostul presedinte PE Pat Cox.

Condamnarile Iuliei Timosenko - care ispaseste o pedeapsa de sapte ani pentru abuz de putere - si lui Lutenko, criticate in mod deschis de catre Occident, care le califica drept "justitie selectiva", se afla la originea unei crize in relatiile dintre Kiev si Uniunea Europeana (UE).

Comunicatul emis de presedintie nu mentioneaza numele opozantei incarcerate, care, potrivit unor observatori, nu are sanse sa iasa de la inchisoare pentru o lunga perioada de timp.

Timosenko a fost premier al Ucrainei in 2005 si de la sfarsitul lui 2007 si pana la inceputul lui 2010, an in care a fost invinsa in alegerile prezidentiale de catre Ianukovici. Opozanta a fost incarcerata, iar ulterior a fost condamnata, in 2011.