Norvegia a refuzat cererea lui Anders Behring Breivik, incarcerat pentru ca a ucis 77 de persoane, de a forma o asociatie care trebuia sa fie baza unui partid fascist, a declarat vineri pentru presa administratia, citata de AFP.

Cotidianul Aftenposten a dezvaluit ca extremistul a depus o cerere pentru formarea unei asociatii pe care vroia sa o numeasca "Partidul fascist norvegian si Liga nordica", noteaza Mediafax.

Insa conditiile legale nu au fost intrunite, a declarat o purtatoare de cuvant a administratiei inzestrata cu inregistrarea acestei cereri, Mette Siri Broenmo.

"Pentru a fi o asociatie trebuie sa existe doua persoane sau mai multe (...) iar in cazul de fata este doar Breivik", a explicat aceasta. De asemenea, nu avea statutul asociat cererii.

Breivik executa o pedeapsa de 21 ani de inchisoare, ce poate fi extinsa atat timp cat este considerat periculos, dupa ce a ucis opt persoane intr-un atentat cu bomba la Oslo, deschizand apoi focul asupra unei adunari a tinerilor social-democrati de pe insula Utoeya la 22 iulie 2011.

Avocatul sau Tord Jordet a declarat pentru Aftenposten ca acesta intentioneaza ca depuna o noua cerere de formare a asociatiei, indeplinind de aceasta data conditiile cerute.

Formarea unui partid politic este mai dificila. Pentru a fi recunoscut si a beneficia de o finantare publica, legea norvegiana solicita 5.000 de persoane care sa adere la partid.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
30.000 de copii la meciul Romania - Norvegia. Reactia FRF la acuze