Guvernul elen a ajuns la o intelegere cu misiunea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International in ceea ce priveste masurile de politica economica si financiara necesare pentru a garanta atingerea obiectivelor din acordul de finantare externa.
"Misiunea si autoritatile au convenit ca perspectiva macroeconomica corespunde, in linii mari, proiectiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la crestere economica anul viitor. Perspectiva ramane insa incerta", se arata intr-un comunicat transmis luni de Comisia Europeana (CE), citat de Mediafax.

In timp ce guvernul a inregistrat progrese importante, implementarea politicilor convenite in acord este in urma calendarului in unele zone, noteaza CE.

Astfel, autoritatile elene s-au angajat sa intreprinda "actiuni corective" pentru a asigura incadrarea in tintele fiscale pentru 2013-2014 si pentru a aduce in acest an la echilibru deficitul primar al bugetului (care exclude platile in contul dobanzilor datoriei de stat - n.r.), se spune in comunicat.

"Printre aceste actiuni se numara masuri concrete pentru a aduce sub control cheltuielile excesive din sectorul sanatatii. Taxa pe venit, pe proprietate si codurile de procedura fiscala trec printr-un proces de reforma, iar autonomia si eficienta administratiei fiscale este consolidata", a adaugat CE.

Totodata, guvernul elen s-a angajat sa ia masuri pentru a continua reforma administratiei publice, inclusiv in ceea ce priveste respectarea calendarului convenit pentru transferul unor functionari publici intr-o rezerva, unde vor avea salariile diminuate semnificativ si un program de munca mai flexibil. De asemenea, autoritatile au promis institutiilor financiare internationale ca vor respecta obiectivele convenite in ceea ce priveste reducerea numarului de bugetari.
Grecia trebuie sa transfere in rezerva peste 12.000 de bugetari pana la finele anului 2015.

"Avand in vedere ca recapitalizarea sectorului bancar este aproape finalizata, autoritatile s-au angajat la noi masuri pentru protejarea stabilitatii financiare, inclusiv prin vanzarea a doua banci-punte si implementarea strategiei unui sistem bancar pe patru piloni", se mai arata in comunicat.

Misiunea UE-FMI a discutat cu autoritatile si progresele inregistrate in ceea ce priveste consolidarea securitatii sociale, prin programe de training si angajare sustinute de Uniune si un program care ofera acces la servicii de baza in domeniul sanatatii pentru persoanele neasigurate.

Guvernul elen pregateste legislatia necesara pentru implementarea deciziilor convenite, care va fi prezentata in scurt timp Parlamentului, a adaugat Comisia. Acordul nu presupune vreo reducere temporara a TVA pentru restaurante si servicii de catering, insa autoritatile elene au insistat pe aceasta chestiune, care va fi rediscutata in viitoare intalniri.

"Eurogroup si Boardul Executiv al FMI ar trebui sa discute aprobarea acordului de evaluare in luna iulie", conchide comunicatul CE.

De rezultatul discutiilor depinde aprobarea urmatoarei transe, de 8,1 miliarde euro, din acordul de finantare externa incheiat de Grecia cu UE si FMI. Grecia a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri cu UE si FMI, in valoare totala de 240 miliarde euro.

Guvernul elen doreste reducerea TVA pentru restaurante de la 23% la 13%, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei. Aceleasi persoane au precizat ca pachetul legislativ prin care se doreste implementarea masurilor convenite va fi prezentat marti Parlamentului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri