Trei companii din consortiul care dezvolta campul gazerifer Sah Deniz din Azerbaidjan, BP, SOCAR si Total, vor prelua in total 50% din gazoductul TAP, care a fost selectat in lunie iunie, in detrimentul Nabucco, pentru transportul de gaze azere catre Europa.

BP (Marea Britanie) va prelua 20% din TAP, SOCAR (companie de stat din Azerbaidjan) de asemena 20%, iar Total (Franta) 10%, a declarat reporterilor presedintele SOCAR, Rovnaq Abdullaiev, citat de Trend.az.

Consortiul Sah Deniz este format din BP (operator) - 25,5%, Statoil (Norvegia) - 25,5%, NIOC (Iran) 10%, Total - 10%, Lukoil (Rusia) -10%, SOCAR -10% si TPAO (Turcia) - 9%, potrivit Mediafax.

TAP a fost ales pentru a transporta anual de la granita Turciei catre Grecia si Italia 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, provenind din faza a doua a exploatarii Sah Deniz.

Pana la granita Turciei cu Grecia gazele vor fi transportate prin intermediul Trans-Anatolia Pipeline (TANAP), care porneste de la un terminal de pe tarmul Marii Caspice, in apropierea exploatarii off-shore Sah Deniz, si strabate Turcia.

Partenerii Sah Deniz vor semna pana la sfarsitul anului toate contractele pentru exportul gazelor naturale catre Europa, a spus Abdullaiev. Cumparatorii au confirmat deja pretul de achizitie, a mentionat seful SOCAR.

Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elvetia) - 42,5%, Statoil (Norvegia) - 42,% si E.ON (Germania) - 15%.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu gaze naturale printr-o conducta care ar fi trebuit sa transporte gaze de la granita Turciei pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si