Coordonatorul investigatiei asupra grupului GSK privind suspiciunile de dare de mita, Gao Feng, a declarat intr-o intalnire cu presa straina ca politia verifica tranzactii in valoare de 3 miliarde yuani (aproape 500 milioane de dolari), operate incepand din anul 2007.

Gao Feng a adaugat ca politia considera ca GSK a utilizat serviciile unor agentii de turism si firme de consultanta drept intermediari pentru a oferi mita unei retele de medici si avocati pentru a-si consolida vanzarile si profitul din China.

"Am descoperit ca mita reprezinta o parte centrala a activitatilor companiei. Pentru a-si creste preturile si vanzarile, compania actionat in mod ilegal", a afirmat anchetatorul.

Oficialul a adaugat ca "la fel cum organizatiile criminale au intotdeauna un cap, in aceasta schema GSK este capul".

Compania nu a avut o reactie imediata, noteaza FT.

Saptamana trecuta, GSK a anuntat ca a derulat o investigatie interna la operatiunile din China in urma careia nu au aparut dovezi privind mita sau coruperea unor medici si oficiali. GSK a precizat ca ancheta interna a inceput dupa primirea unor informatii potrivit carora angajatii compainei ar fi oferit mita unor medici pentru a-i determina sa recomande pacientilor medicamentele si tratamentele produse de grup.

Citeste si:

Gao Feng a sugerat ca investigatia ar putea fi extinsa si la alte companii farmaceutice straine care activeaza in China. Totodata, oficialul a confirmat zvonurile ca GSK este anchetata de asemenea in China pentru nereguli referitoare la plata taxelor.

Autoritatile chineze au anuntat saptamana trecuta ca mai multi angajati ai GSK au recunoscut ca au dat mita unor oficiali ai statului si medici, fara a oferi alte detalii.

Patru executivi ai GSK din China, toti de nationalitate chineza, au fost retinuti in cadrul investigatiei, potrivit Ministerului Securitatii Publice.

Seful investigatiei a precizat ca directorul operatiunilor GSK din China, un cetatean de nationalitate engleza, a parasit tara dupa declansarea anchetei si nu a mai revenit.

Gao Feng sustine ca mai multi angajati GSK au primit mita de la companii de turism, utilizand aceleasi companii pentru a spala bani si pentru a mitui mai departe medici si sefi de spitale. Oficialul a precizat ca angajatii GSK au primit mita atat in cash, cat si "de natura sexuala" de la companiile de turism.

Guvernul chinez mai deruleaza, separat, o ancheta privind preturile de pe piata farmaceuticelor, in care sunt vizate companii locale si straine, printre care si GSK.