Imagini din satelit sugereaza ca Phenianul si-ar fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului la instalatia Yongbyon, a anuntat un centru de american studii care supravegheaza programul nuclear nord-coreean, relateaza AFP.

Potrivit Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), imaginile inregistrate prin satelit arata ca suprafata cladirii in care se afla centrifugele s-a dublat in ultimele patru luni, scrie Mediafax.

Atunci cand Coreea de Nord a dezvaluit existenta acestei instalatii, la sfarsitul lui 2010, in cursul vizitei unui cercetator american, in cladire se aflau aproximativ 2.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului care, potrivit Phenianului, era destinat alimentarii unei centrale nucleare.

Insa in opinia Washingtonului, Seulului si aliatilor lor, Phenianul vrea sa utilizeze acest uraniu imbogatit pentru producerea de armament.

Cu ajutorul a aproximativ 4.000 de centrifuge, Yongbyon ar putea produce pana la 68 de kilograne de uraniu imbogatit pe an, adica un volum suficient pentru fabricarea a trei bombe nucleare, potrivit ISIS.

"Dar nu stim nici macar daca Phenianul vrea sa utilizeze acest uraniu pentru armament", a adaugat institutul, subliniind ca o incercare de a aprecia care este capacitatea de imbogatire a uraniului de catreCoreea de Nord este un lucru "foarte nesigur". Cu atat mai mult cu cat aceasta tara ar putea avea si alte instalatii de imbogatire a uraniului, necunoscute in strainatate.

Phenianul a efectuat al treilea test nuclear in februarie. Experti straini nu au putut sa stabileasca daca bomba care a fost detonata intr-un tunel subteran a fost fabricata cu plutoniu - ca in celelalte doua teste anterioare, in 2006 si 2009 - sau cu uraniu.

O bomba cu uraniu este mai usor de miniaturizat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SUA, convinse ca Phenianul continua sa produca combustibil nuclear