Stavridis este al doilea sef al agentiei HRADF inlaturat din functie in mai putin de sase luni, provocand controverse in jurul programului de privatizare al Greciei, esential pentru planul international de salvare.

Intarzierile si veniturile scazute din privatizari sunt o bataie de cap permanenta pentru Uniunea Europeana si FMI, care au aprobat Greciei o finantare de 240 miliarde de euro.

Creditorii internationali ai tarii au anuntat in luna iulie ca vor analiza activitatea agentiei, dupa ce a iesit la iveala ca aceasta va rata tinta de venituri pentru 2013 cu circa 1 miliard de euro.

"Ministrul de Finante, Yannis Stournaras, a cerut demisia presedintelui HRADF, Stelios Stavridis", a anuntat ministerul.

Un oficial din minister a spus ca Stavridis a fost demis din motive de etica, dupa ce publicatia Proto Thema a relatat ca acesta a calatorit saptamana trecuta cu un avion al proprietarului de nave Dimitris Melissanidis, actionar important al unui consortiu ceho-elen care in luna mai a convenit preluarea unei participatii de 33% la compania de jocuri de noroc OPAP, detinuta de stat.

Stavridis a folosit avionul imediat dupa semnarea unei acord de finalizare a vanzarii participatiei la OPAP, pentru 652 milioane de euro, a relatat Proto Thema. Jurnalul a publicat si o fotografie cu Stavris in avion, alaturi de o insotitoare de zbor.

Citeste si:

Stavridis a explicat ca Melissanidis l-a lasat pe o insula greceasca pe langa care ar fi trecut oricum in drum spre Franta.

Directorul executiv al agentiei de privatizare, Yannis Emiris, a declarat ca programul de privatizari al Greciei nu va avea de suferit din cauza demisiei presedintelui institutiei.

"Nu va fi nicio intarziere a programului", a spus Emiris.

Un oficial al Ministerului de Finante a confirmat ca privatizarea OPAP nu va fi afectata.

Predecesorul lui Stavridis, Takis Athanasopoulos, a demisionat dupa ce a fost acuzat de procuratura de nerespectarea obligatiilor in calitate de presedinte al unei companii de stat.

Sursa foto: ekathimerini.com