"Nu trebuie sa renuntam sa exercitam presiuni asupra Greciei pentru derularea reformelor convenite", a afimat Merkel, dupa ce Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si CSU (partid bavarez infratit cu CDU) au obtinut o victorie covarsitoare in alegeri, potrivit cotidianului elen Kathimerini, citat de Mediafax.

De asemenea, Merkel a insistat ca a spus adevarul in privinta situatiei Greciei si a posibilitatii ca tara sa aiba nevoie de un al treilea pachet de ajutor financiar extern.

"Nu este o chestiune noua si a fost abordata repetat in timpul campaniei electorale", a spus Merkel, adaugand ca ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, a ridicat problema in fata unei comisii parlamentare in noiembrie anul trecut.

Merkel a obtinut un sprijin coplesitor din partea populatiei si ar putea inregista cel mai bun scor electoral de la victoria lui Helmut Kohl in primele alegeri de dupa reunificarea din 1990.

Emmanuel Macron, noul...
Citeste si: Macron, noul presedinte al Frantei, ales cu peste 66% din voturi

Blocul crestin democrat al cancelarului a obtinut 41,5% din voturi, fata de 25,7% in cazul rivalilor socialisti (SPD), potrivit unor rezultate oficiale provizorii. Merkel nu are insa majoritate in parlament si va trebui sa formeze o coalitie care sa sustina guvernul.

In timpul campaniei electorale, Merkel a insistat pe adoptarea de reforme in tarile din zona euro care au primit ajutor financiar extern, sustinand ca este singura cale pentru a creste competitivitatea economica a Europei. Somajul din Germania a scazut de la 12,1% in 2005, cel mai ridicat nivel de dupa Al Doilea Razboi Mondial, la 6,8% in prezent, ca urmare a restructurarii pietei muncii, a spus cancelarul.

Germania, din postura de cea mai mare economie a zonei euro, are cea mai mare contributie la pachetele de ajutor financiar acodate in timpul crizei unor tari din zona euro care au intampinat probleme sa se imprumute de pe piata financiara la dobanzi sustenabile. Ajutoarele primite de tari precum Grecia, Portugalia sau Irlanda au fost conditionate de politici de austeritate.

Grecia, care a primit si cele mai mari pachete financiare, totalizand 240 de miliarde de euro, a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate si reforme.

UE si-a acordat sase luni,...
Citeste si: UE si-a acordat sase luni pentru a recladi increderea cetatenilor