Autoritatile europene de reglementare pregatesc acuzatiile impotriva Gazprom, a spus Almunia, intr-o conferinta organizata in Lituania. Daca grupul rus este gasit vinovat ca a incalcat regulile antitrust, ar putea fi amendat cu pana la 15 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

"Ar fi prematur sa anticipam cand se vor face urmatorii pasi in aceasta investigatie, dar am trecut acum la faza pregatirii notificarii privind obiectiile", a afirmat Almunia. Comisarul a participat la Vilnius la o conferinta organizata de Autoritatea pentru Concurenta din Lituania.

Europa genereaza o parte importanta a veniturilor din exporturi ale Gazprom. Peste 20 de state din Europa cumpara mai mult de 65% din gazele livrate la export, potrivit grupului rus.

Comisia Europeana a inceput anul trecut o investigatie pentru a verifica daca Gazprom a abuzat de pozitia dominanta pe piata europeana pentru a impiedica aprovizionarea din alte surse si pentru a taxa clientii incorect, prin corelarea pretului la gaze cu cel al petrolului.

Citeste si:

Daca grupul rus este gasit vinovat ar putea fi amendat cu pana la 10% din veniturile anuale, care anul trecut s-au situat la 148 de miliarde de dolari. Gazprom respinge acuzatiile.

"Acuzatiile tin de motive politice si nu de rezultatele economice", a declarat, miercuri, directorul general al Gazprom Export, Alexander Medvedev, pentru CNBC.

Gazprom furnizeaza aproape in totalitate gazele naturale necesare Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Slovaciei.

De asemenea, Polonia cumpara 82% din gazele consumate de la Gazprom, Ungaria 83%, iar Cehia 69%, potrivit datelor prezentate de Comisie anul trecut, la declansarea investigatiei.