Grupul rus de stat Gazprom ar putea fi acuzat de practici antitrust intr-o ancheta vizand exporturile de gaze naturale in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, scrie Mediafax.

Autoritatile europene de reglementare pregatesc acuzatiile impotriva Gazprom, a spus Almunia, intr-o conferinta organizata in Lituania. Daca grupul rus este gasit vinovat ca a incalcat regulile antitrust, ar putea fi amendat cu pana la 15 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

"Ar fi prematur sa anticipam cand se vor face urmatorii pasi in aceasta investigatie, dar am trecut acum la faza pregatirii notificarii privind obiectiile", a afirmat Almunia. Comisarul a participat la Vilnius la o conferinta organizata de Autoritatea pentru Concurenta din Lituania.

Europa genereaza o parte importanta a veniturilor din exporturi ale Gazprom. Peste 20 de state din Europa cumpara mai mult de 65% din gazele livrate la export, potrivit grupului rus.

Comisia Europeana a inceput anul trecut o investigatie pentru a verifica daca Gazprom a abuzat de pozitia dominanta pe piata europeana pentru a impiedica aprovizionarea din alte surse si pentru a taxa clientii incorect, prin corelarea pretului la gaze cu cel al petrolului.

Daca grupul rus este gasit vinovat ar putea fi amendat cu pana la 10% din veniturile anuale, care anul trecut s-au situat la 148 de miliarde de dolari. Gazprom respinge acuzatiile.

"Acuzatiile tin de motive politice si nu de rezultatele economice", a declarat, miercuri, directorul general al Gazprom Export, Alexander Medvedev, pentru CNBC.

Gazprom furnizeaza aproape in totalitate gazele naturale necesare Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Slovaciei.

De asemenea, Polonia cumpara 82% din gazele consumate de la Gazprom, Ungaria 83%, iar Cehia 69%, potrivit datelor prezentate de Comisie anul trecut, la declansarea investigatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri