"Ultimul capitol al cartii mele depune un efort sa sparga un tabu politic care exista in continuare, si anume posibilitatea iesirii din UE", afirma Klaus, in varsta de 72 de ani, in coloanele cotidianului Dnes.

In opinia fostului sef al statului ceh (2003-2013), "Uniunea Europeana este un imens esec, ca sa nu mai vorbim de prostiile de tipul moneda comuna".

Noua carte a lui Klaus, "Republica ceha la rascruce de drumuri - vremea deciziei", va aparea saptamana viitoare.

Un economist si un mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Klaus este bine cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare si pozitia sa foarte critica fata de UE.

Calificandu-se singur drept un "disident european", el reproseaza UE in special un "deficit democratic", excese birocratice si reglementari supranationale.

Citeste si:

"Sa nu vorbim despre democratie cand vorbim despre Uniunea Europeana. Aceasta este o entitate antidemocratica si un proiect antidemocratic", afirma el in Dnes.

In opinia sa, UE ingradeste posibilitatea de a decide in mod liber a tarilor membre. "Sigur, poate fi o decizie geniala sau stupida, dar esential este ca aceasta decizie sa fie libera", subliniaza el.

Unul dintre artizanii trecerii la economia de piata dupa "revolutia de catifea" din 1989, Klaus a fost ministru de Finante (1989-1992), premier (1992-1997), presedinte al Camerei Deputatilor (1998-2002) si presedinte al Republicii pana in martie 2013.

La sfarsitul lui august a anuntat ca nu va candida in alegerile legislative anticipate din octombrie, dupa ce a "reflectat indelung si dureros" la revenirea sa in politica si la crearea unui nou partid de dreapta.

Luna trecuta a respins speculatii de presa cu privire la candidatura sa in alegerile europene din mai 2014.