Fostul presedinte ceh Vaclav Klaus, un cunoscut eurosceptic, propune intr-o noua carte ca Cehia sa iasa din Uniunea Europeana (UE), calificand proiectul unificarii continentului drept un "imens esec", a dezvaluit acesta pentru editia de joi a unui ziar local, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

"Ultimul capitol al cartii mele depune un efort sa sparga un tabu politic care exista in continuare, si anume posibilitatea iesirii din UE", afirma Klaus, in varsta de 72 de ani, in coloanele cotidianului Dnes.

In opinia fostului sef al statului ceh (2003-2013), "Uniunea Europeana este un imens esec, ca sa nu mai vorbim de prostiile de tipul moneda comuna".

Noua carte a lui Klaus, "Republica ceha la rascruce de drumuri - vremea deciziei", va aparea saptamana viitoare.

Un economist si un mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Klaus este bine cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare si pozitia sa foarte critica fata de UE.

Citeste si:
Parlamentarii britanici se pregatesc sa actioneze in justitie guvernul
Parlamentarii britanici se...

Calificandu-se singur drept un "disident european", el reproseaza UE in special un "deficit democratic", excese birocratice si reglementari supranationale.

"Sa nu vorbim despre democratie cand vorbim despre Uniunea Europeana. Aceasta este o entitate antidemocratica si un proiect antidemocratic", afirma el in Dnes.

In opinia sa, UE ingradeste posibilitatea de a decide in mod liber a tarilor membre. "Sigur, poate fi o decizie geniala sau stupida, dar esential este ca aceasta decizie sa fie libera", subliniaza el.

Unul dintre artizanii trecerii la economia de piata dupa "revolutia de catifea" din 1989, Klaus a fost ministru de Finante (1989-1992), premier (1992-1997), presedinte al Camerei Deputatilor (1998-2002) si presedinte al Republicii pana in martie 2013.

Citeste si:
Romania, intre tarile UE unde NU poti sa suni la 112 fara sa ai SIM
Romania si alte sapte tari UE...

La sfarsitul lui august a anuntat ca nu va candida in alegerile legislative anticipate din octombrie, dupa ce a "reflectat indelung si dureros" la revenirea sa in politica si la crearea unui nou partid de dreapta.

Luna trecuta a respins speculatii de presa cu privire la candidatura sa in alegerile europene din mai 2014.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un nou sistem de taxare in Cehia