Presedintele ales Klaus Iohannis a pledat, la Timisoara, pentru construirea unui "mare muzeu national al comunismului, care sa inspire proiecte educationale mari", el sustinand ca "de prea multe ori" romanii au aratat ca nu au invatat nimic din istorie si au ignorat "lectiile trecutului".

"De prea multe ori am aratat ca nu am invatat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite sa ignoram lectiile trecutului, asa cum este constientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs in Romania. Pentru mine aceasta este cu siguranta o tema de readus in prezent, de repus in discutia societatii. Viitorul democratic al natiunii romane depinde de modul in care ne asumam un trecut tragic, dar si de felul in care demonstram zi de zi ca stim sa aparam libertatea, drepturile omului si valorile europene. De aceea, avem mereu nevoie de amintire si reamintire, doar asa ne putem feri de comunism. Romania are nevoie de un mare muzeu national al comunismului care sa inspire proiecte educationale mari, sa inspire teme privind diversitatea, nevoia de toleranta, de responsabilitate civica. In calitate de presedinte al Romaniei, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru ca presedintele trebuie sa vegheze la cultivarea si protejarea memoriei natiunii sale", a afirmat, marti seara, Klaus Iohannis, la Timisoara, in discursul rostit la Opera, cu prilejul implinirii a 25 de ani de la izbucnirea Revolutiei din decembrie 1989.

Presedintele ales a spus ca libertatea trebuie sa fie intotdeauna un reper si ca rregimul comunist s-a prabusit asa cum s-a instalat: prin crime si abuzuri. "Un sfert de secol a trecut din decembrie 1989 - foarte mult pentru o viata de om, suficient de mult pentru ca o natiune sa faca un bilant", a spus Iohannis, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca in "acest sfert de secol" s-a reusit construirea, in Romania, a unui sistem de securitate, intrarea in NATO, parteneriat strategic cu SUA si integrarea in UE.

"Astazi Romania e o tara sigura, din punct de vedere al securitatii, si un partener credibil in lume. Am integrat Romania in Uniunea Europeana. Este si acesta un bun castigat, rezultatul unui acord, unui proiect national unanim impartasit. Avem o suma de practici democratice incetatenite, libertatea de exprimare, dreptul la proprietate si o cultura civica, participativa deja vizibila", a spus Iohannis.

Citeste si:
Iohannis a refuzat noile propuneri de ministri trimise de Dancila
Iohannis a refuzat noile...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Reactii dupa amanarea examenului de rezidentiat 2019