Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, sustine ca presedintele Klaus Iohannis "poarta cea mai mare parte din vina", in calitate de sef al diplomatiei romanesti, pentru esecul inregistrat in obtinerea locului de membru nepermanent al Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU, scrie Agerpres.

"Nu au trecut nici trei luni de cand presedintele Iohannis sustinea sus si tare ca, potrivit Constitutiei, presedintele este titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si reprezentant al tarii noastre in plan extern. Acum, ca Romania nu a castigat locul in ONU, Iohannis nu mai vrea sa fie titularul deciziei de politica externa a Romaniei. Normal sa nu mai vrea, oricum nu a facut nimic din aceasta calitate conferita de Constitutie", a scris Fifor vineri seara intr-o postare pe Facebook.

El este de parere ca, "in realitate, presedintele Klaus Iohannis poarta cea mai mare parte din vina, in calitate de sef al diplomatiei romanesti, pentru esecul privitor la obtinerea locului de membru nepermanent al Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU".

"Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivaleaza cu declaratii publice oficiale si nici cu solicitari clare in foruri care ar fi putut face diferenta. De ce presedintele Iohannis nu a abordat subiectul la recentul Summit de la Sibiu? Daca ar fi facut asta, macar in intalniri bilaterale, ar fi putut obtine voturi in plus. Presedintele Iohannis nu a cerut acest lucru nici de pe peluza Casei Albe, unde a avut onoarea, in numele Romaniei, sa sustina o conferinta de presa impreuna cu presedintele SUA, Donald Trump", mentioneaza liderul social-democrat.

Fifor afirma ca linia de politica externa promovata de presedintele Iohannis, "fara consultarea Parlamentului, obstructionand permanent Guvernul in numirea ambasadorilor, a contribuit decisiv la acest rezultat inregistrat la ONU".

Ministrul Fondurilor...
Citeste si: Minzatu: Absorbtia fondurilor europene de catre Romania este de 29%

"Presedintele ar trebui sa ne explice ce a facut in aceasta calitate pe care si-a atribuit-o singur, pentru a obtine acel loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU. Cu cati sef de stat sau de guvern a negociat pentru a sustine candidatura Romaniei si care sunt rezultatele acelor negocieri?", scrie Fifor.

El sustinw ca Iohannis "a refuzat cu obstinenta" sa explice in fata Parlamentului si a romanilor care sunt liniile de politica externa in care a angajat tara si, de asemenea, a refuzat sa prezinte mandatul cu care s-a prezentat la reuniunile Consiliului European si sa le spuna romanilor care au fost rezultatele acelor intalniri pentru Romania.

"E momentul ca presedintele Iohannis sa isi asume acest esec diplomatic major al Romaniei", conchide Mihai Fifor.

Presedintele Klaus Iohannis a luat nota, cu regret, de faptul ca Romania nu a fost aleasa pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, pentru intervalul 2020 - 2021, in urma votului care a avut loc vineri in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York, potrivit Administratiei Prezidentiale.

FALIMENTUL Bucurestiului:...
Citeste si: FALIMENTUL Bucurestiului: Masuri de austeritate ale Gabrielei Firea

"In ciuda demersurilor diplomatiei romane - care a reusit sa obtina un numar considerabil de angajamente de sustinere din partea statelor membre - o serie de declaratii politice nediplomatice, iresponsabile si contraproductive, contrare unor pozitii traditionale de politica externa ale statului, formulate fara mandat si in afara competentelor lor de unii reprezentanti de nivel inalt ai autoritatilor romane - fata de care presedintele Romaniei a luat pozitie ferma la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere si la reticenta fata de candidatura Romaniei. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creata impresia, eronata pe fond, a unei lipse de predictibilitate a Romaniei fata de dosare de politica externa importante, sensibile si complexe", sustine seful statului.

Estonia si arhipelagul caraibian Saint Vincent si Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU in perioada 2020-2021, invingandu-si "rivalii", Romania si Salvador.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
7 lucruri din care Romania are de invatat de la Japonia