Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, in cadrul Forumului economic romano-slovac, ca Romania a devenit "o campioana europeana" a cresterii economice si are atuuri precum forta calificata de munca si predictibilitatea economica, indemnand investitorii slovaci sa vina in Romania.

Mesajul presedintelui a fost citit in cadrul Forumului Economic romano-slovac de catre consilierul prezidential Cosmin Marinescu, scrie News.ro.

La forum participa presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, si ar fi trebuit sa mearga si presedintele Klaus Iohannis, insa seful statului si-a anulat programul oficial de marti, in urma decesului soacrei sale.

"In ultimii patru ani, comertul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuala de circa 9%, ceea ce arata clar consolidarea relatiilor noastre comerciale. In 2015, comertul bilateral a atins un maxim de 2,4 miliarde euro. Depinde doar de noi sa dezvoltam, in continuare, acest trend pozitiv", a transmis presedintele.

Ii indemn pe investitorii slovaci sa vina cu incredere in Romania.

El a aratat ca in Romania functioneaza peste 600 de firme cu actionariat slovac, cu un capital total investit de circa 50 de milioane euro, iar Slovacia este la randul ei tot mai atractiva pentru investitiile romanesti, "insa potentialul investitional al cooperarii noastre este mult mai mare"

"Am certitudinea ca veti descoperi noi parteneri de afaceri si ca veti putea valorifica noi oportunitati, in sectoare precum energia, industria, transporturile si infrastructura. Start-up-urile si intreprinderile mici si mijlocii inseamna spirit antreprenorial, initiativa si potential imens in planul inovarii, dar, mai ales, ele pot prefigura viitorul economic al unei tari. Din acest motiv, ii indemn pe investitorii slovaci sa vina cu incredere in Romania, iar investitorilor romani le spun sa fie mai curajosi in legatura cu planurile de afaceri care privesc economia slovaca", le-a transmis presedintele participantilor.

Klaus Iohannis a laudat mersul economiei romanesti, spunand ca tara noastra trece printr-o perioada de "crestere economica robusta".

"Pe primul semestru al acestui an avem o crestere economica de 5,2%, ceea ce face ca Romania sa fie o campioana europeana a cresterii economice. Recent, Fondul Monetar International si-a imbunatatit prognozele de crestere economica la 5% pentru intregul an 2016. Evident, aceste cifre sunt incurajatoare, insa si mai incurajator este faptul ca motoarele cresterii economice s-au multiplicat", a spus seful statului.

Presedintele a spus ca, din acest motiv, si increderea investitorilor in mediul de afaceri romanesc a crescut.

"Evolutiile recente ne arata ca nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism si catre componenta investitionala a economiei", a subliniat el.

Potrivit sefului statului, avantajul Romaniei este "calitatea fortei de munca", apreciata de investitori, dar care trebuie permanent perfectionala. Un alt "atu" este predictibilitatea economica.

"In ceea ce ne priveste, ca autoritati ale statului, ne preocupa reducerea poverii birocratice, cresterea transparentei si asigurarea stabilitatii pentru mediul de afaceri", a subliniat el.

In privinta potentialului economic dintre Romania si Slovacia, Iohannis a aratat ca domeniul industriei auto este unul de viitor, precum si cel IT si al telecomunicatiilor.

"Vrem ca Dunarea sa ne lege nu doar geografic si cultural, ci si economic, iar Portul Constanta sa devina principalul port maritim pentru comertul slovac. Vitala in aceasta directie este Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, un mecanism destinat dezvoltarii economice si sociale a macro-regiunii dunarene. In al doilea rand, vrem o colaborare mai stransa intre asociatiile profesionale si camerele de comert si industrie din ambele tari, pentru identificarea de noi avantaje competitive si oportunitati de colaborare", a mai spus presedintele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri