Potrivit Administratiei Prezidentiale, in discutiile cu George Friedman presedinte Klaus Iohannis a dat asigurari privind ”angajamentul ferm al Romaniei in dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, subliniind necesitatea potentarii laturii economice a acestui parteneriat, asa cum a spus inca de la inceputul mandatului”.

”Domnul George Friedman a insistat la randul sau ca dimensiunea economica a parteneriatului strategic dintre Romania si SUA trebuie sa se bucure de o atentie speciala in viitor, declarandu-se disponibil sa promoveze Romania in randul potentialilor investitori americani. Cei doi interlocutori au convenit ca tehnologia informatiilor si cercetarea sunt doua arii in care investitiile americane ar putea sa creasca in viitor. Intalnirea a prilejuit si un schimb de opinii despre rolul Romaniei in regiune ca factor de stabilitate, in contextul tensionat generat de criza din Ucraina si pozitiile exprimate de Federatia Rusa”, mai spune Administratia Prezidentiala, precizand ca presedintele Iohannis si-a exprimat aprecierea pentru analizele profesorului George Friedman, care au avut ca subiect Romania.

Stratfor este o agentie de analize strategice si militare infiintata de George Friedman in 1996 in Austin, Texas, fiind recunoscuta la nivel mondial pentru rapoartele furnizate. George Friedman s-a aflat ultima data la Bucuresti in octombrie anul trecut, cand a participat la Bucharest Forum 2014.

Citeste si:

In primavara aceluiasi an, el s-a intalnit, tot la Bucuresti, cu directorul Serviciului Roman de Informatii, cu care a discutat despre dinamica mediului de securitate regionala, securitatea energetica, relatia transatlantica, NATO, UE si parteneriatul strategic Romania-SUA, Friedman fiind atunci intr-un turneu in mai multe tari din regiunea Marii Negre.

Acum, prezenta lui George Friedman la Bucuresti apare si in contextul crizei din Grecia, zona euro pregatindu-se pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata. Friedman, care s-a declarat in numeroase randuri un eurosceptic convins, spunea autoritatilor de la Bucuresti, in urma cu doi ani, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

"Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!", spunea atunci Friedman intr-o conferinta sustinuta la Banca Nationala a Romaniei, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana. Recent, Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019.

Sursa foto: Mediafax