Rusia isi foloseste serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania si creeaza retele de influenta economica, astfel incat opozitia fata de actiunile Moscovei sa devina costisitoare pentru Bucuresti, potrivit presedintelui agentiei de analiza militara Stratfor, George Friedman.

SUA si-au dat seama ca "amenintarea ruseasca la adresa Ucrainei este permanenta si orice se intampla in Ucraina se extinde si asupra unor tari precum Romania", spune el.

"Iar Romania conteaza pentru Rusia din doua motive. In primul rand, Romania este la Marea Neagra, iar Marea Neagra reprezinta accesul maritim sudic al Rusiei catre lume. Din acest motiv era necesara luarea Sevastopolului si de aceea Odessa conteaza atat de mult. Rusii sunt constienti ca au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. In plus, fortele aeriene americane din Romania si navele romanesti din Marea Neagra ar putea complica in mod substantial viata rusilor", scrie presedintele Straftor, George Friedman, intr-o analiza facuta dupa vizita din Romania, la 22 mai si citata de Mediafax.

Rusii sunt constienti ca au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. In plus, fortele aeriene americane din Romania si navele romanesti din Marea Neagra ar putea complica in mod substantial viata rusilor - George Friedman

In urma discutiilor avute la Bucuresti, Friedman noteaza ca din punctul de vedere al romanilor "rusii isi extind influenta in regiune, in special in Romania". In acest sens, rusii apeleaza la "metode traditionale, folosindu-si serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania", noteaza analistul american.

Citeste si:
Târgul de turism și goana turiștilor după discounturi. Ce caută...
Târgul de turism și goana...

Totodata, rusii utilizeaza relatiile comerciale pentru a crea retele de influenta economica, astfel incat pentru Romania sa fie costisitoare rezistenta la actiunile lor. "Rusii sunt in special adeptii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale si a altor companii energetice rusesti in vederea achizitionarii firmelor regionale si romanesti. Afacerile sunt intotdeauna atractive pentru ambele parti, din punct de vedere economic, dar ele au si scopul de a-i plasa pe rusi intr-o pozitie din care pot influenta atat politica energetica, dar si dinamica politica", scrie presedintele Straftor.

In opinia sa, Rusia practica, astfel, "un imperialism comercial", prin folosirea relatiilor economice, in special in domeniul energiei, pentru a putea influenta sistemul politic, atunci cand interesele sale sunt amenintate. Presedintele Straftor, George Friedman, s-a aflat la Bucuresti, la 22 mai. El a fost primit, la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, cu care a discutat despre noul context regional generat de "anexarea ilegala a Crimeei de catre Federatia Rusa", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"S-a discutat, totodata, si despre potentialele evolutii negative in regiunea Marii Negre, domnul George Friedman subliniind in acest sens importanta in crestere a Romaniei in actualul context geopolitic", precizeaza sursa citata.

O alta intalnire a fost cea cu directorul SRI, George Maior.

Citeste si:
România, pe primul loc în Europa la deficitul de angajaţi din IT&C
România, pe primul loc în...

"In cadrul acestei intrevederi au fost abordate teme strategice de actualitate privind dinamica mediului de securitate regionala in contextul proceselor geopolitice mai ample, securitatea energetica, relatia transatlantica si evolutii privind securitatea europeana si euroatlantica (NATO, UE), precum si dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii", a precizat purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.

Sursa foto: freeimages.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Setari Cookie-uri