10 Octombrie 2013

O imagine jenanta pentru Statele Unite



Impasul bugetar din Statele Unite, l-a fortat pe presedintele Barack Obama sa anuleze o vizita in tarile din Asia de Est si de a nu participa la APEC (Cooperarea Economica Asia-Pacific), unde in locul sau a fost trimis secretarul de stat John Kerry.

Consecinta a fost ca la poza de grup, cu toti liderii participanti, Statele Unite au fost puse intr-o pozitie jenanta care nu respecta "blazonul" sau de putere militara si economica a lumii, asa cum mai multe blog-uri si publicatii internationale au remarcat.

Daca ar fi participat, Obama ar fi stat probabil in primul rand intre presedintii Vladimir Putin al Rusiei (al saptelea din dreapta) si Xi Jinping al Chinei (al optulea din stanga). Asa, John Kerry a fost fortat sa stea in spate si departe de prim-plan, deoarece nu este sef de stat. (click pentru marire)

Va intra SUA in faliment?

Congresul trebuie sa creasca limita de indatorare a SUA inainte ca aceasta sa fie atinsa la 17 octombrie, altfel Statele Unite vor intra in default pentru prima data in istoria tarii, a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, adaugand ca legislativul "se joaca cu focul" prelungind negocierile.

Trezoreria estimeaza ca va epuiza pana la 17 octombrie masurile exceptionale folosite pentru a amana atingerea plafonului de indatorare, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

"Congresul se joaca cu focul. (...) Daca statul american, pentru prima data in istorie, alege sa nu-si plateasca datoriile la timp, ne vom afla in default.Nu exista nicio varianta pentru a preveni intrarea in default daca nu avem suficienti bani pentru a plati facturile", a declarat oficialul american pentru postul CNN, preluat de Bloomberg.

Trezoreria SUA va ramane cu lichiditati de circa 30 de miliarde de dolari dupa data de 17 octombrie, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, care ajung la 60 de miliarde de dolari in zilele urmatoare.

SUA au fost nevoite sa opreasca incepand de marti o parte din activitatile statului federal, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul sau finantare pe termen scurt pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Aproximativ 800.000 de angajati federali au fost trimisi in concediu fortat.

Blocajul bugetar din Congres a amplificat ingrijorarea ca legislativul nu va ajunge la timp la consensul necesar cresterii plafonului de indatorare.
Consecintele intrarii SUA in "default", in urma indeciziei Congresului, ar putea avea efecte catastrofale, care s-ar intinde pe o perioada de decenii, a avertizat, joi, Trezoreria.



Citeste si