Premierul libian Ali Zeidan a fost eliberat, joi, dupa ce a fost rapit si detinut timp de cateva ore de o brigada a fostilor rebeli, a anuntat ministrul libian de Externe, Mohamed Abdelaziz, citat de AFP.

"(Zeidan) a fost eliberat. Dar nu dispunem inca de detalii privind circumstantele eliberarii sale", a declarat Abdelaziz.

O brigada de fosti rebeli, care opereaza teoretic la ordinele autoritatilor libiene, a anuntat ca l-a arestat, joi, pe premierul Ali Zeidan, la "ordinul Parchetului", relateaza AFP. Zeidan "a fost arestat in conformitate cu codul penal libian (...) la ordinul Parchetului general", a anuntat Celula de operatiuni din Tripoli, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestei celule care depinde oficial de ministerele Apararii si de Interne, Zeidan a fost arestat conform unor articole referitoare la "infractiuni si delicte care prejudiciaza statul" si "infractiuni si delicte care prejudiciaza siguranta statului". Consiliul de ministri a precizat totusi pe pagina sa de Facebook "ca nu este la curent cu ridicarea imunitatii sale sau cu vreun ordin de arestare".

Anterior, Guvernul anuntase rapirea lui Zeidan, "condus catre o destinatie necunoscuta".

Citeste si:
Nava Aquarius, cu 630 imigranti refuzati de Italia, a ajuns in Spania
Nava Aquarius, cu peste 600...

Stirea initiala:

"Seful Guvernului de tranzitie, Ali Zeidan (foto), a fost condus catre o destinatie necunoscuta din motive necunoscute de catre un grup" de barbati care ar fi fosti rebeli, a declarat Guvernul intr-un scurt comunicat postat pe site-ul sau de Internet, noteaza Mediafax.

Aceasta rapire are loc la cinci zile dupa ce un comando american l-a capturat, la Tripoli, pe Abu Anas al-Libi, un presupus lider Al-Qaida.

Guvernul "suspecteaza" ca in spatele acestei operatiuni stau doua grupari de fosti rebeli, "Camera revolutionarilor din Libia" si "Brigada de lupta impotriva crimei", care depind teoretic de ministerele Apararii si de Interne.

Citeste si:
7 membri Al Qaida au fost ucisi de o drona in sudul Yemenului
7 membri Al Qaida au fost...

Guvernul a anuntat ca va organiza o reuniune de urgenta.

"Guvernul si Congresul general national (Parlamentul) vor trata aceasta situatie", a adaugat comunicatul, care "cheama cetatenii la calm".

Zeidan a fost rapit de la hotelul Corinthia unde locuieste, a precizat o sursa din cadrul biroului premierului, fara alte precizari.

"Mai multi barbati inarmati au intrat in zona joi dimineata foarte devreme. Dar noi nu am inteles nimic din ce se intampla", a declarat pentru AFP un angajat al hotelului.

Citeste si:
Banca centrala din estul Libiei lanseaza propriile monede
Banca centrala din estul...

Contactat de AFP, ministrul Justitiei, Salah al-Marghani, a confirmat informatia, fara alte detalii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Roman rapit in Libia. MAE a activat celula de criza