Printul William a inlocuit-o pe bunica sa, regina Elizabeth, semn ca rolul formal al viitorului rege in familie a crescut dupa incheierea serviciului militar, in septembrie.

Imbracat in uniforma sa de ceremonii, printul William a intrat in marea sala de bal de la palatul Buckingham din Londra, fiind intampinat de doi ofiteri Gurkha.

In fata familiilor si a prietenilor celor 88 de persoane care urmau sa primeasca diferite distinctii, printul William a stat drept, tinandu-si mainile pe langa corp, in timp ce era intonat imnul national "God Save the Queen".

Prima distinctie i-a fost oferita profesorului Nicola Cullum, pentru implicarea sa in cercetarea si ingrijirea medicala.
Primul mare moment al evenimentului nu a trecut insa fara o mica stangacie. "Medalia mea a cazut imediat", a declarat Cullum, profesor de asistenta medicala la Universitatea din Manchester. "Sunt sigura ca a fost vina mea. Cred ca a fost modul in care am facut reverenta", a completat Cullum.

Citeste si:

A urmat o alta sarcina destul de complicata pentru printul William. Luand sabia regelui George al VI-lea, William a facut prima sa investitura. Kenneath Gibson a fost investit in rang de cavaler pentru serviciile aduse educatiei. Acelasi titlu i-a fost atribuit lui Anthony Salz. De asemenea, membri ai fortelor armate, ofiteri ai politiei, functionari publici si persoane care se implica in acte de caritate au primit diverse distinctii. O femeie a fost decorata pentru "implicarea sa in protejarea veveritelor rosii din Isle of Wight".

Pentru a arata implicarea in sarcinile sale regale, William, care va sarbatori botezul fiului sau, printul George, pe 23 octombrie, si-a pus amprenta personala asupra ceremoniei. La sosirea fiecarui premiant, printul William a facut un pas in fata, a zambit si a stat de vorba cu el. La final, s-au despartit cu o strangere de mana.
Cel mai de seama premiant a fost jucatorul de tenis Andy Murray. Cand a mers sa primeasca medalia, printul William - un fan infocat al sporturilor - a zambit, cei doi vorbind pret de un minut.

"M-a intrebat in legatura cu operatia la spate pe care am facut-o recent, in urma cu cateva saptamani, si cum ma simt dupa Wimbledon", a declarat Murray dupa ceremonie. "L-am tachinat un pic, pentru ca el mi-a trimis un bilet inainte de Wimbledon pentru a-mi ura succes si sotia sa mi-a scris o scrisoare, dupa. Scrisul sau era frumos si i-am spus cat de fantastic este in comparatie cu al lui". "Parea foarte relaxat astazi", a adaugat Murray, despre printul William.

Printul William este al doilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii dupa tatal sau, printul Charles.