Dupa 5 amanari, instanta suprema a dat, miercuri, prima sentinta in dosarul retrocedarilor ilegale a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in care sunt judecati, printre altii, "Printul" Gheorghe Paltin-Sturdza, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul senator PNL Tudor Chiuariu si fostul deputat PSD Ioan Adam. scrie Ziare.com.

Iata sentintele date de instanta suprema:

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc - 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii faptelor. A fost achitat pentru restul infractiunilor.

"Printul" Gheorghe Paltin-Sturdza a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Acesta a fost achitat pentru constituire de grup infractional organizat.

Andrei Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, dupa ce condamnarea s-a redus cu o treime dupa ce a recunoscut fapta. Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat si instigare la spalarea banilor.

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru toate acuzatiile: constituirea unui grup infractional organizat,trafic de influenta si spalarea banilor.

Fostul deputat PSD, Ioan Adam - 2 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii infractiunilor. Achitat pentru instigare la abuz in serviciu. Achitat si pentru constituire de grup infractional organizat.

Judecatorul Lordand Ordog a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Magistratul a fost achitat pentru abuz in serviciu.

Afaceristii Iosif Kadas si Dan Costin Bengescu au fost condamnati la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Acestia au fost achitati pentru infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat.

Sorin Ion Iacob a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Acesta a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Afaceristul Ioan Gheorghe Varga a fost achitat pentru toate infractiunile.

Sentintele nu sunt definitive si pot fi contestate la completul de 5 judecatori.

Dosarul se judeca din 2015, cu 60 de termene

Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015, procesul avand peste 60 de termene de judecata.

La ultimul termen al procesului, in 21 februarie, un procuror de la DNA a solicitat magistratilor condamnarea tuturor inculpatilor din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevazut de legea penala.

Citeste si: DNA cere pedeapsa maxima pentru Viorel Hrebenciuc in dosarul retrocedarilor: 12 ani de inchisoare

"Va rog sa aveti in vedere gravitatea deosebita a faptelor retinute in sarcina inculpatilor si sa aveti in vedere si calitatea persoanelor, care au avut atributii in domeniul legislativ, fosti ministri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 de milioane de euro. Coruptia este o amenintare majora la adresa societatii, iar inculpatii au incercat sa corupa pentru a-si atinge scopul", a spus procurorul in sala de judecata.

Acuzatiile DNA

In octombrie 2015, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Acuzatiile din dosar se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva.

Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri