Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, marti, de Tribunalul Bucuresti, la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul Giga TV. In acelasi dosar, fosta sefa a Consiliului National al Audiovizualului Laura Georgescu a fost condamnata la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare.

De asemenea, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan a primit 3 ani si 9 luni inchisoare cu executare, iar Narcisa Iorga, fost membru CNA, a fost condamnata la 3 ani inchisoare, scrie Agerpres. Pe latura civila, instanta a dispus ca Laura Georgescu sa plateasca, in solidar cu CNA, despagubiri civile de 20.000 lei catre postul tv Antena 3 si 10.000 lei despagubiri catre Nasul TV.

Judecatorii au constatat ca SC Cable Channel SA - RTL II si SC Estrada TV SRL nu s-au constituit parti civile. De asemenea, au fost respinse ca neintemeiate actiunile civile formulate de B1 TV, Etno TV, SC SOTI Cablu Neptun SRL si SC Real Top Media TV SRL.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

In iulie 2015, fosta sefa a CNA Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan, si Narcisa Iorga, fost membru CNA, au fost trimisi in judecata de DNA pentru fapte de coruptie.

Laura Georgescu este acuzata de abuz in serviciu si instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Viorel Hrebenciuc a fost trimis in judecata pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.

Gheorghe Stefan, care controla postul de televiziune Giga TV, si Narcisa Iorga, membru CNA la data faptei, au fost deferiti justitiei pentru instigare la folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.

Potrivit DNA, in data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan.

In consecinta, a fost emisa Decizia 483/2013, in care, dupa o elaborata expunere de motive si consideratii de natura tehnica, s-a hotarat ca respectivul post tv a incalcat dispozitiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr. 504/ 2002 a audiovizualului, in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei.

"Ulterior, Narcisa Iorga l-a indrumat pe Gheorghe Stefan sa apeleze la cunostintele sale din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care postul TV respectiv intentiona sa o formuleze. In acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie sa ii acceseze si capaciteze, pentru ca acestia, la randul lor, sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. Printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga, s-a numarat si fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc. Ca urmare a indicatiilor primite, Stefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, astfel incat acesta sa se implice nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din CNA ca institutia sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv", sustin procurorii.

Conform DNA, in urma solicitarii facute de reprezentantul postului tv, Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca institutia pe care o conducea sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte.

"Ca urmare a acestor actiuni, dupa numai doua saptamani, la 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, nr. 514/ 2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul de televiziune sanctionat au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale. Prin actiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea, in continuare, a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta", explica procurorii.

Ei sustin ca astfel au fost afectati implicit si ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si al increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica.

De asemenea, DNA arata ca, in perioada 2013 - 2014, Laura Georgescu a fost cea care a instigat la intocmirea a 25 de sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA si care au fost solutionate prin sanctionarea a 11 posturi de televiziune.

"In acest sens, in perioada respectiva, presedinta CNA a impus mai multor functionari din cadrul institutiei pe care o conduce, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar ulterior a sustinut respectivele sesizari false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea celor 11 posturi tv, unele dintre acestea fiind sanctionate de mai multe ori. In unele cazuri, sesizarea a fost redactata si inregistrata inainte ca emisiunea reclamata sa fi avut loc", au mai retinut anchetatorii.

Citeste si:

    Conform DNA, in cazul unuia dintre posturile tv sanctionate, la momentul analizarii cererii de prelungire a licentei, in cursul anului 2014, contrar metodologiei de pana la acel moment, din dispozitia Laurei Georgescu, la dosarul constituit au fost anexate mai multe sesizari false, anterioare acelui moment si care deja fusesera solutionate prin sanctionarea cu amenda, ceea ce a condus la o amanare a deciziei de prelungire pentru mai multe saptamani.

    "In tot acest timp, in spatiul mediatic s-a transmis ca postul respectiv a ramas fara licenta, ceea ce a afectat in mod direct activitatea acestuia. Urmare a sanctionarii repetate si a neprelungirii licentei, in conditiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scazut incasarile din publicitate cu peste 600.000 lei", mai precizeaza DNA.

    Posturile tv afectate de deciziile Laurei Georgescu s-au constituit parte civila in cauza cu suma totala de aproximativ 2,3 milioane lei. Este vorba de B1 TV, Etno TV, Nasul TV, Taraf TV, Antena 3 TV.

    Citeste si:

      Sursa foto: Agerpres

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri