Viorel Hrebenciuc, audiat la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul sefei CNA

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a venit la Directia Nationala Anticoruptie, miercuri, pentru a fi audiat in dosarul in care este cercetat alaturi de presedinta Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu.

Viorel Hrebenciuc, aflat in arest la domiciliu, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in care a fost trimis in judecata alaturi de mai multe persoane, a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 09.30.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Viorel Hrebenciuc a fost citat sa se prezinte pentru a da declaratii in dosarul in care este cercetat alaturi de sefa CNA, Laura Georgescu, de fostului primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si de Narcisa Iorga, fost membru CNA, in legatura cu interventii pentru licenta Giga TV.

In acest dosar, Gheorghe Stefan, care controla Giga TV la data faptelor, este acuzat ca ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc sa intervina la CNA pentru obtinerea licentei postului Giga TV, care fusese retrasa la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului. Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca s-ar fi implicat in determinarea unor functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei Giga TV. Narcisa Iorga este cercetata pentru ca i-ar fi sugerat lui Gheorghe Stefan in ce mod se poate redobandi licenta Giga TV si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe Viorel Hrebenciuc.

Anchetatorii au reunit la dosarul privind licenta Giga TV, televiziune care era controlata de Gheorghe Stefan la data faptelor, un alt dosar in care sunt vizate fapte de coruptie comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizata si pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Citeste si:
VIDEO: Angajații Primăriei Sectorului 5 falsificau semnături pentru...
VIDEO: Angajații Primăriei...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Procurorii au extins recent urmarirea penala in cazul Laurei Georgescu, aceasta fiind acuzata de doua infractiuni de abuz in serviciu, din care una in forma continuata (25 acte materiale) si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (25 acte materiale), in cazul sesizarilor falsificate care au stat la baza sanctionarii cu amenda a 11 posturi de televiziune.
Potrivit ordonantei de extindere a urmaririi penale, Laura Georgescu ar fi instigat, in perioada 2013-2014, la intocmirea unor sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA si care au fost solutionate prin sanctionarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizari nereale), altele decat cele referitoare la cele sapte posturi de televiziune care au facut obiectul actelor de cercetare anterioare.

Anchetatorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile si mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, apartinand Laurei Georgescu, pana la limita de 2.296.200 de lei, "suma reprezentand valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit pana in acest moment drept parte civila", a aratat DNA.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc mai este cercetat de procurorii DNA in dosarul desprins din cel al retrocedarii ilegale de paduri, pentru instigarea deputatilor Ilie Sarbu si Dan Sova la traficarea influentei si instigare la cumparare de influenta a lui Dan Sova.

Ilie Sarbu si Dan Sova sunt si ei suspecti in acest dosar. De asemenea, anchetatorii continua cercetarile in acest nou dosar si fata de sotia judecatorului Lorand Ordog, Melinda, judecatorul Gabriel Uta, Paltin Sturdza, Costin Bengescu, Horatiu Hanganu, Aurel Paslaru, Daniel Calugar, Ion Sorin Iacob, Iosif Kadas, Ioan Matasel, Aurel Olari, Andrei Poteaca, Maria Daniela Velican, Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Carmen Dragoi, Al Romaniei Paul Philippe si a Romaniei Lia Georgia, Alina Ciocoiu, Gabriel Vlase si Viorel Gheorghe Ghelasa.

Citeste si:
Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

Viorel Hrebenciuc este in arest la domiciliu din 20 martie, dupa ce a stat in arest preventiv timp de aproape cinci luni, din octombrie 2014.
In dosarul retrocedarii ilegale de paduri au fost trimisi in judecata, alaturi de Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza si Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

In 21 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc si-a dat demisia din Camera Deputatilor, dupa ce DNA a solicitat incuviintarea arestarii sale preventive, in dosarul retrocedarilor.

Citeste si:
Plantatie de cannabis descoperita intr-un sat din Mehedinti
Plantatie de cannabis...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri