Procurorii DNA au extins, vineri, urmarirea penala pe numele sefei CNA, Laura Georgescu, pnetru abuz in serviciu si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, dupa ce au identificat noi cazuri de televiziuni sanctionate in baza unor date false.

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Georgescu, in calitate de presedinte al CNA, a instigat, intre 2013 si 2014, angajatii institutiei sa faca sesizari cu date nereale, "in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA" si care au fost solutionate prin sanctionarea posturilor de televiziune respective.

Presedinta Consiliului National al Audioviziualului (CNA), Laura Georgescu, "probabil urmarind diferite interese de natura personala sau capacitata de entitati juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce detin diferite functii publice", a impus mai multor functionari din cadrul CNA, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar ulterior a sustinut respectivele sesizari false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea cu amenda a unui numar de sapte posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sanctionate de mai multe ori.

"In cazul sesizarilor identificate cu privire la cele sapte posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresa de domiciliu, date de contact) sau chiar cu privire la momentul sesizarii. In continutul unei astfel de sesizari, au fost inserate abaterile pe care a considerat presedinta CNA, Laura Georgescu ca ar fi suficiente pentru a putea sustine ulterior sanctionarea respectivului post, chiar daca in unele situatii faptele erau mai vechi si ar fi putut fi prescrise (se aplica termenul general de prescriptie in materie contraventionala – sase luni)", conform DNA.

Procurorii subliniaza ca, dupa redactare, aceste sesizari erau printate si inregistrate ca si cum ar fi fost preluate de pe e-mail-ul institutiei, desi acestea nu erau transmise pe posta electronica, insa reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu pastra aparenta de legalitate a acestor sesizari.

Citeste si:
Surse: Viorel Hrebenciuc urmează să fie încarcerat
Surse: Viorel Hrebenciuc a...

"In cazul unora dintre aceste sesizari false, momentul conceperii lor si al inregistrarii este anterior derularii efective a programului in legatura cu care se reclama abaterea de la legea audiovizualului. In aceste conditii este evident ca se urmarea grila, se stabilea care program ar putea fi sanctionabil si se proceda la redactarea sesizarii, insa din neglijenta nu se modifica ora si ramanea mentionata ora redactarii care, asa cum s-a precizat, era anterioara difuzarii respectivului program", au stabilit anchetatorii.

In cazul Laurei Geogescu a mai fost extinsa o data urmarirea penala, in 2 aprilie. Ulterior, procurorii au continuat efectuarea cercetarilor. In acest context, o parte din operatorii TV sanctionati cu amenda ca urmare a demersurilor Laurei Geogescu, in baza sesizarilor false realizate chiar la instigarea ei, au comunicat date utile anchetei.

"Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizari care contineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura si care au avut ca rezultat sanctionarea cu amenda", mentioneaza DNA.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, din 2 aprilie, in care se arata ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele lui Georgescu, se mentioneaza si modalitatea de lucru in cazul acestor sesizari false. Procurorii arata ca modul de actiune era bine pus la punct, iar pentru a se crea aparenta de legalitate in privinta acestor sesizari, o parte dintre sesizari au fost lucrate intr-un fisier "word" care pastra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

Citeste si:
CNA: Amenzi și somații pentru Naşul TV, Antena 3 şi România TV
CNA: Amenzi și somații pentru...

"Pornind de la un asemenea formular, angajati ai CNA fie au completat respectivele sesizari cu date nereale, la instigarea suspectei Laura Georgescu, fie au participat indirect, inregistrand o data calendaristica modificata, nereala sau au permis ca sesizarile sa fie realizate de pe calculatoarele lor. Trebuie subliniat ca, dupa redactare, aceste sesizari cu date nereale erau printate si inregistrate ca si cum ar fi fost preluate de pe mail-ul institutiei, desi acestea, in mod evident nu erau transmise pe mail, insa reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu pastra aparenta de legalitate a acestor sesizari", arata DNA, in 2 aprilie.

In cazul sesizarilor identificate cu privire la cele sapte posturi TV, au fost inserate date false referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea sau chiar cu privire la momentul sesizarii.

"In continutul unei astfel de sesizari, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat ca ar fi suficiente ca sa duca la sanctionarea respectivului post, chiar daca, in unele situatii, faptele erau mai vechi si erau prescriptibile (se aplica termenul general de prescriptie in materie contraventionala – 6 luni). Un alt aspect rezultat in timpul urmaririi penale este acela ca, in cazul unora dintre aceste sesizari false, momentul conceperii lor si al inregistrarii este anterior derularii efective a programului in legatura cu care se reclama abaterea de la legea audiovizualului. In aceste conditii, este evident ca se urmarea grila, se stabilea care program ar putea fi sanctionabil si se proceda la redactarea sesizarii, insa din neglijenta, nu se modifica ora si ramanea mentionata ora redactarii care, asa cum s-a precizat, era anterioara difuzarii respectivului program", potrivit DNA.

In prima ordonanta de extindere a urmaririi penale pe numele Laurei Georgescu se mentioneaza ca, in cazul unuia dintre posturile tv sanctionate, la momentul analizarii cererii de prelungire a licentei, in 2014, contrar metodologiei de pana la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licentei, la comanda ei, au fost anexate mai multe sesizari false, anterioare acelui moment si care deja fusesera solutionate prin sanctionarea cu amenda, ceea ce a condus la o amanare a deciziei de prelungire pentru mai multe saptamani. In tot acest timp, in spatiul mediatic s-a transmis ca postul respectiv a ramas fara licenta, ceea ce a afectat in mod direct activitatea acestuia.

Citeste si:
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, și-a anunțat demisia
Sebastian Kurz, cancelarul...

In urma sanctiunilor repetate si a neprelungirii licentei, postului tv respectiv i-au scazut incasarile din publicitate, cu peste 600.000 de lei. In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, angajati in cadrul Consiliului National al Audiovizualului, in legatura cu intocmirea documentelor false, conform DNA.

Extinderea cercetarilor a fost facuta in dosarul in care Laura Georgescu, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, primarul suspendat din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si Narcisa Iorga, fost membru CNA, este suspectata cu privire la interventii pentru licenta Giga TV. Anchetatorii au reunit, anterior extinderii urmaririi penale, la dosarul privind licenta Giga TV, televiziune care era controlata de Gheorghe Stefan la data faptelor, un alt dosar in care sunt vizate fapte de coruptie comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizata si pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Dosarul a fost deschis dupa ce au fost semnalate posibile fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie in care ar fi implicati functionari ai statului, de la nivelul autoritatilor centrale de reglementare in domeniul audiovizualului, "actiunile acestora deservind interesele personale si de afaceri, obiectivul fiind continuarea emiterii unor posturi de televiziune, desi acestea nu indeplinesc criteriile cerute de lege", potrivit DNA.

In acelasi dosar se fac cercetari si in cazul denuntului formulat de Liliana Minca, membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor. Minca a depus plangerea in luna iulie 2014, dupa ce in presa au fost difuzate inregistrari audio in care sefa CNA foloseste un limbaj licentios si face referire la anumite practici, pentru obtinerea de sponsorizari cu logistica in favoarea Consiliului. In plangere sunt mentionate si fragmente din inregistrarile cu Laura Georgescu, in care aceasta face referire la o posibila sponsorizare sau donatie a unor laptopuri pentru Consiliu. Plangerea are ca obiect infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.

In octombrie 2014, procurorii au facut perchezitii la sediul CNA, Laura Georgescu spunand atunci ca i-a fost adus la cunostinta ca este controlat cursul sesizarilor primite de Consiliu. In dosarul privind interventii pentru licenta Giga TV, Gheorghe Stefan este acuzat ca ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc sa intervina la CNA pentru obtinerea licentei postului Giga TV, care fusese retrasa la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca s-ar fi implicat in determinarea unor functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei Giga TV. Narcisa Iorga este cercetata pentru ca i-ar fi sugerat primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, in ce mod se poate redobandi licenta Giga TV si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe Viorel Hrebenciuc.

Sursa foto: Mediafax

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri