Presedintele rus Vladimir Putin l-a detronat pe presedintele american Barack Obama de pe primul loc al clasamentului Forbes 2013 al celor mai puternice persoane din lume, publicat miercuri de revista americana, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Presedintele Obama se afla pe locul doi, urmat de presedintele partidului comunist chinez Xi Jinping si de Papa Francisc, care intra in top direct pe locul trei.

"Putin si-a consolidat controlul asupra Rusiei, iar toti cei care s-au uitat la jocul de sah pe tema Siriei au o idee clara despre inclinarea balantei puterii catre Putin pe scena internationala", argumenteaza Forbes pentru acordarea primei pozitii.

Prima femeie care apare in clasament este cancelarul german Angela Merkel, pe locul cinci.

Presedintele francez François Hollande, in legatura cu care Forbes subliniaza ca a atins cel mai scazut nivel de popularitate potrivit sondajelor, coboara de pe locul al 14-lea pe locul al 18-lea.

Citeste si:
Partidul lui Vladimir Putin pierde teren in Moscova
Partidul lui Vladimir Putin...

Cat de puternice sunt cele 72 de persoane - lideri politici, oameni de afaceri sau filantropi - care apar pe aceasta lista intocmita anual si care poate fi consultata pe site-ul revistei (forbes.com) s-a stabilit in baza a patru criterii, si anume numarul de persoane asupra carora au putere, resursele financiare pe care le controleaza, amploarea influentei lor si modul in care isi exercita puterea pentru a schimba lumea.

Pe lista se mai afla cofondatorul Microsoft Bill Gates, pe locul al saselea, Ben Bernanke, presedintele in exercitiu al Rezervei federale americane, pe locul al saptelea, regele Abdallah al Arabiei Saudite pe pozitia a opta si premierul David Cameron pe locul 11.

Frantuzoaica Christine Lagarde, directoarea generala a FMI, urca trei locuri in comparatie cu 2012 si se claseaza a 35-a.

Alti europeni prezenti in clasament sunt italianul Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (locul al noualea), presedintele grupului Volkswagen Martin Winterkorn, care intra direct pe locul 49, si Bernard Arnault, presedinte si presedinte al consiliului de administratie al conglomeratului francez LVMH (locul 54).

Citeste si:
Focuri masive, fara precedent: Cum afecteaza intreaga planeta
Focuri masive, fara...

Presedinta braziliana Dilma Rousseff ocupa locul 20, iar Sonia Gandhi, presedinta partidului indian al Congresului se claseaza pe pozitia 21.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pionier al clipurilor false: In 6 luni vor deveni o realitate