Esecurile se acumuleaza pentru Barack Obama, care traverseaza o criza de incredere

Vestile proaste se acumuleaza pentru Barack Obama, victima unei crize de incredere dupa inceputurile haotice ale reformei sale de sanatate si scandalul de spionaj, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Anul care s-a scurs a fost dificil", a comentat sobru, miercuri, seara, presedintele in apropiere de Boston (Massachusetts, nord-est), vorbind in fata donatorilor democrati despre "enorma sa frustrare" in fata "obstructiei" adversarilor sai republicani, aflati in pozitie de forta in Congres. Confruntarea lor a culminat la inceputul lui octombrie cu o paralizie a statului federal timp de doua saptamani.

Cu cateva zile inainte de aniversarea realegerii sale la presedintia Statelor Unite in fata republicanului Mitt Romney, liderul democrat inca nu a inregistrat niciun succes legislativ, pe tema imigratiei, reglementarii armelor, prioritatii bugetare sau a luptei impotriva schimbarilor climatice.

Iar principalul succes al primului sau mandat, reforma asigurarilor de sanatate, a suferit o lovitura dura odata cu lansarea dezastruoasa a principalei sale etape la inceputul lui octombrie, din cauza problemelor de functionare a site-ului de Internet.

Presedintele a afirmat, miercuri, ca "nu este multumit" de aceste rateuri si a promis sa faca totul pentru ca acestea sa devina in curand doar o amintire. El a luat ca exemplu reforma asigurarilor de sanatate promulgata in 2006 in Massachusetts de catre guvernatorul de atunci, Mitt Romney.

Citeste si:
Si-a dat afara angajatii si apoi i-a cerut iertare lui Dumnezeu....
Si-a dat afara angajatii si...

Dar dupa ce a afirmat de patru ani ca americanii care vor sa isi pastreze asigurarea de sanatate o pot face, el a recunoscut pentru prima data ca unii ar putea plati mai mult decat in prezent, o critica persistenta a republicanilor.
Luna octombrie a fost, de asemenea, foarte dificila pentru Obama pe scena internationala, din cauza scandalului interceptarilor de date de catre Agentia de Securitate Nationala (NSA) in strainatate, care a luat o amploare fara precedent dupa dezvaluirile privind supravegherea comunicatiilor cancelarului german Angela Merkel.

In fata nemultumirilor aliatilor europeni ai Statelor Unite si in timp ce scurgerile de informatii din presa afirma ca Obama nu stia ca au avut loc astfel de interceptari, presedintele a refuzat sa se exprime pe acest subiect, invocand securitatea nationala.

"Exista doua pericole principale: ideea ca presedintele pare sa nu spuna tot adevarul sau ca nu este la curent", remarca William Galston, fost consilier al lui Obama, in prezent la institutul Brookings.

"Exista deja ideea ca presedintele este izolat de angrenajul propriei sale administratii", adauga el, in timp ce marti, New York Times titra despre un Barack Obama "spectator" la scandalurile in desfasurare.
In opinia lui Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton, aceste doua cazuri pun la indoiala un domeniu crucial pentru un lider: increderea pe care i-o acorda cei pe care ii administreaza si partenerii sai pe scena internationala.

Citeste si:
Nancy Pelosi: Donald Trump este ''un pericol evident şi imediat''
Nancy Pelosi: Donald Trump...

"Daca pare ca el nu controleaza propriile programe, ca nu stie ce se intampla in marile dosare, precum supravegherea liderilor de prim-plan sau reforma asigurarilor de sanatate, reputatia sa sufera, la fel ca si imaginea programelor pe care le promoveaza", explica Zelizer pentru AFP.
De fapt, increderea in Obama a scazut la 42 la suta, potrivit unui sondaj publicat miercuri seara de Wall Street Journal, un nivel care niciodata nu a fost asa de scazut, nici chiar in timpul celei mai dificile perioade a crizei economice, la inceputul primului sau mandat.

Republicanii din Congres raman in centrul problemelor politice ale lui Obama, remarca Zelizer. "Din punct de vedere istoric, presedintii americani invata cat de puternic este Congresul", adauga el.

De fapt, miercuri seara, Obama a sugerat ca blocajul va persista cel putin pana la alegerile de la jumatatea mandatului, de anul viitor, si si-a exprimat speranta in aplicarea programului sau in cazul in care democratii vor prelua controlul Congresului in noiembrie 2014.
"Daca se va intampla acest lucru, va fi deja foarte tarziu in cadrul presedintiei sale pentru a obtine adoptarea a ceva", avertizeaza Zelizer.

Citeste si:
Joe Biden: Vaccinarea merge mai bine decât am promis la preluarea...
Joe Biden: Vaccinarea merge...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri