La scurt timp dupa ce Trezoreria a afirmat intr-un raport ca excedentele comerciale ale Germaniei afecteaza recuperarea economica in Europa si la nivel global, David Lipton, prim-adjunctul directorului general al FMI, a cerut de asemenea executivului de la Berlin sa reduca surplusul comercial la "un nivel adecvat" pentru a ajuta alte state din zona euro sa-si diminueze deficitele, potrivit Bloomberg.

"Reducerea deficitelor excesive din zona euro pur si simplu nu poate avea loc decat daca scad si excedentele", a spus Lipton, intr-un discurs la Academia Americana din Berlin.

Divergentele privind influenta Germaniei in politicile economice ale Europei, precum si in alte regiuni, se suprapun scandalului diplomatic cauzat de dezvaluirile ca SUA si-au spionat aliatii, inclusiv telefonul cancelarului Angela Merkel.

Lipton a cerut Germaniei sa "priveasca imaginea de ansamblu la nivel global" in stabilirea politicilor. Cea mai mare economie din Europa, a fost anul trecut al treilea mare exportator la nivel global, cu livrari la extern de peste 1.360 de miliarde de euro.

Citeste si:

Oficialii germani resping criticile Trezoreriei, afirmand ca aceastea nu sunt justificate.

"Nu exista dezechilibre in Germania care sa necesite o corectare a politicilor noastre fiscale si economice, adecvate sustinerii cresterii", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Finante de la Berlin.

FMI nu cere Grmaniei sa-si schimbe modelul economic, ci doar sa aduca cererea de consum in echilibru cu exporturile, prin incurajarea cresterii salariilor si investitii, a spus Lipton.

Germania a inregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare incepand din 1950. Surplusul reprezinta insa 6,3% din PIB, in limita de 6,5% considerata acceptabila de catre FMI. Aproape 70% din exporturile Germaniei au avut ca destinatie tari europene.