Presedintele Klaus Iohannis a declarat in cadrul convorbirilor oficiale de la Palatul Cotroceni cu presedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, ca relatia romano-germana este foarte buna incepand de la cel mai inalt nivel politic si pana la relatiile economice, care devin din ce in ce mai stranse.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a declarat in cadrul convorbirilor oficiale cu omologul sau german, Joachim Gauck, ca pentru Romania este o mare bucurie vizita pe care presedintele Republicii Federale Germania o desfasoara in tara noastra, dupa ce si seful statului roman a fost, in urma cu cateva luni, in vizita la Berlin, informeaza News.ro.

”Eu cred ca astazi avem ocazia sa discutam despre multe lucruri care ne leaga, despre lucruri pe care le avem in comun si despre oportunitatile pe care le avem in relatia romano-germana, relatie care este foarte buna, incepand de la cel mai inalt nivel politic si pana la relatiile economice, care devin din ce in ce mai bune”, a afirmat seful statului.

El a amintit ca in cadrul vizitei, vor avea o discutie si cu oamenii de afaceri germani si romani pe marginea relatiilor economice dintre cele doua state.
Dupa convorbirile oficiale, cei doi sefi de stat urmeaza sa sustina, in jurul orei 14.00, in Sala Unirii, o declaratie de presa comuna.

Tot luni, la ora 16.45, premierul Dacian Ciolos se va intalni cu presedintele Joachim Gauck care, ulterior, va avea discutii, la Palatul Parlamentului, cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu si cu Florin Iordache, presedintele interimar al Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Iohannis: NATO a făcut posibil consolidarea securității regionale...
Iohannis, mesaj cu ocazia...

Marti, in cea de-a doua zi a vizitei oficiale in Romania, presedintele Germaniei, Joachim Gauck, va rosti alocutiunea ”Europa: pasiune pentru ratiune“. Manifestarea are loc la invitatia ”New Europe College“ si a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti. Discutia finala va fi moderata de Andrei Plesu, presedinte al ”New Europe Foundation“ si al Forumului Romano-German.

Tot marti, presedintele federal Gauck se va afla la Sibiu, impreuna cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, alaturi de care va merge apoi la Cisnadie, unde va vizita biserica fortificata din aceasta localitate. Aceasta vizita se afla sub semnul patronajului pe care cei doi sefi de stat ai Romaniei si Republicii Federale Germania il exercita impreuna, din luna aprilie 2014, asupra Fundatiei "Bisericile fortificate“.

La Sibiu, presedintele federal Gauck va avea discutii si cu reprezentanti ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania si va vizita primaria orasului, Liceul Brukenthal si Biserica Evanghelica.

Presedintele german Joachim Gauck a anuntat pe 6 iunie ca nu va candida pentru un al doilea mandat, dupa ce il incheie pe cel in curs, de cinci ani. Gauck, in varsta de 76 de ani, un fost pastor si activist pentru drepturile omului din fosta Republica Democratica Germania (RDG) detine functia de presedinte, un post esential onorific, din 2012.

Citeste si:
Primarul Constanței vrea să ducă pacienții în Germania, dacă rămân...
Primarul Făgădău vrea să...

Inainte de anuntul sau, presa germana a speculat in legatura cu cine va fi posibilul sau succesor. Intre posibilii candidati la functia de presedinte al tarii se afla presedintele Camerei inferioare a Parlamentului german Norbert Lammert; ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble si ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier. Mandatul lui Gauck se incheie in martie 2017.

Presedintele german are un rol onorific si reprezinta tara in probleme legate de dreptul international si la reuniuni oficiale. El nu este ales prin vot popular, ci de o comisie, Conventia Federala, care este formata din membri ai Parlamentului german si din delegati trimisi de Parlamentele landurilor. Presedintele este ales pentru un mandat de cinci ani si poate fi reales o data.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Orban: Proiectul privind închisoarea la domiciliu, o aberaţie
Setari Cookie-uri