Banci elvetiene mari ca UBS si Credit Suisse ar putea sa fie nevoite sa renunte la operatiunile de investment banking, a declarat ministrul de Finante Eveline Widmer-Schlumpf, pentru a fi organizate astfel incat statul sa nu fie nevoit sa le salveze in cazul aparitiei unor probleme, conform Mediafax.

In opinia ministrului, bancile ar trebui sa se gandeasca daca sa continue cu activitatile de investment banking sau sa se concentreze mai mult pe administrarea activelor, relateaza Bloomberg.

"Bancile trebuie sa fie organizate in asa fel incat statul sa nu fie raspunzator de activitatile lor", a spus Widmer-Schlumpf.
Guvernul si autoritatile de reglementare din Elvetia se concentreaza pe gradul de indatorare a bancilor, pentru a evita salvarea din nou, cu fonduri publice, a unor banci de importanta sistemica.

UBS a fost salvata de stat in 2008, dupa reducerea valorii activelor si pierderi de peste 57 de miliarde de dolari, in timpul crizei creditelor subprime din SUA.

"Trebuie sa ne gandim daca rata de adecvare a capitalului nu ar trebui marita in continuare", a spus Widmer-Schlumpf.

UBS a facut 10.000 de...
Citeste si: UBS a aflat, dupa 10.000 simulari, castigatorul Mondialului din Rusia

UBS si Credit Suisse, cele mai mari banci din Elvetia, s-au bazat pe un model de banca universala, in care activitatile de administrare a activelor, management al averilor si de private banking sunt combinate cu operatiunile mai riscante de investment banking. Totusi, ambele banci au redus numarul de locuri de munca la diviziile de investment banking, in ultimii ani.

UBS a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaxa sa infiinteze o subsidiara bancara pentru Elvetia, intrucat reglementarile mai stricte ar putea obliga bancile de importanta sistemica sa isi modifice structura juridica.

Modificarea reglementarilor elvetiene referitoare la indatorare ar putea face ca UBS sa aiba nevoie de capital suplimentar de 20 de miliarde de franci elvetieni (22 miliarde dolari), iar Credit Suisse de 33 de miliarde de franci, potrivit calculelor publicatiei Schweiz am Sonntag.

Reprezentantii UBS, Credit Suisse si ai biroului ministrului Widmer-Schlumpf nu au fost disponibili pentru comentarii.

Brokerii de pe Wall Street...
Citeste si: Ce estimari au brokerii americani pentru S&P 500 in 2018


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
7 banci acuzate de manipularea cursului de schimb valutar