Agentii australiene de informatii au incercat sa spioneze apelurile telefonice ale presedintelui indonezian si au plasat-o sub supraveghere atat pe sotia acestuia, cat si mai multi ministri, scrie presa australiana luni, provocand cererea unor explicatii din partea Jakartei, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Documente prezentate ca provenind de la fostul analist NSA Edward Snowden, obtinute de catre Australian Broadcasting Corporation si cotidianul The Guardian, numesc noua apropiati ai presedintelui Susilo Bambang Yudhoyono ca tinte ale supravegherii australiene.
Relatiile dintre Canberra si Jakarta sunt deja tensionate de cateva saptamani, din cauza primelor informatii despre activitati de spionaj si unei polemici cu privire la tratamentul rezervat ambarcatiunilor cu refugiati care pleaca din Indonezia catre Australia.
Documentele dezvaluite luni arata ca serviciile australiene de informatii au urmarit apelurile de pe telefonul mobil al lui Yudhoyono timp de doua saptamani, in august 2009, pe cand premier la Canberra era laburistul Kevin Rudd.
In plus, o lista cu tinte de ascultat o includea atat pe sotia presedintelui, Ani, cat si pe vicepresedintele Boediono, purtatorul de cuvant al diplomatiei si pe ministrii Securitatii si Informatiilor.
Biroul presedintelui a cerut o explicatie autoritatilor de la Canberra. "Guvernul australian trebuie sa clarifice de urgenta aceste informatii pentru a evita noi pagube", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant Teuku Faizasyah, intr-un SMS. "Au existat deja pagube", a adaugat el.
Dupa ce a fugit din Statele Unite, in vara, Edward Snowden a multiplicat dezvaluirile in special despre amploarea supravegherii efectuate de catre Statele Unite si Marea Britanie asupra aliatilor lor, intre care Germania, Spania si Brazilia.
Snowden se afla la originea a numeroase dezvaluiri, difuzate in ultimele luni, despre Agentia Nationala de Securitate americana (NSA), pentru care a lucrat. El a fost inculpat pentru spionaj de catre autoritatile de la Washington, care au cerut in mai multe rinduri sa fie extradat, dar fara rezultat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Madonna donează 1 mil. dolari pentru descoperirea unui vaccin anti-coronavirus
Setari Cookie-uri