Agentia de Securitate Nationala din Statele Unite, NSA, nu intercepteaza decat datele a 30 la suta dintre apelurile telefonice din cauza exploziei traficului pe mobil, a anuntat vineri presa americana, citata de AFP.

Aceasta colectare de metadate telefonice este in centrul criticilor formulate impotriva atotputernicei NSA pentru atingerile aduse vietii private de la inceputul dezvaluirilor datorate fostului sau consultant Edward Snowden in iunie 2013, scrie Mediafax.

Aceasta strangere de date care in trecut a reprezentat aproape toate apelurile telefonice, nu mai reprezinta decat 20-30 la suta dintre ele, NSA avand dificultati in a urmari explozia telefoniei mobile, afirma Wall Street Journal si Washington Post pe site-ul lor de Internet.

Interceptarile apelurilor initiate de pe linii fixe sunt potential exhaustive dar agentia de informatii se confrunta cu probleme tehnice si logistice privind telefonia mobila, afirma cele doua publicatii, citand surse sub acoperirea anonimatului.

"Noi nu discutam metodele noastre de colectare a informatiilor, dar ne evaluam constant activitatile pentru a ne asigura ca ele se adapteaza schimbarilor tehnologice", a reactionat o purtatoare de cuvant a NSA, Vanee Vines, contactata de AFP.

Citeste si:
SUA au spionat peste 500 milioane de inregistrari telefonice in 2017
SUA au spionat peste 500 de...

NSA intentioneaza in acest fel sa obtina ordine judiciare pentru a forta operatorii de telefonie sa ii transmita bazele lor de date, daca acest lucru nu s-a intamplat deja, potrivit celor doua ziare.

Programul actual de colectare a datelor nu ar acoperi cel putin doi operatori - Verizon Wireless si T-Mobile - si nu este clar daca apelurile telefonice efectuate pe Internet sunt vizate, potrivit WSJ.

Acest procentaj relativ slab de interceptare reprezinta totusi colectarea a zeci de miliarde de metadate in ultimii cinci ani.

Aflat sub tirul criticilor, presedintele Barack Obama a ordonat o reforma a colectarii de metadate. El a propus in special ca nu administratia sa fie cea care stocheaza datele, o perspectiva care ingrijoreaza operatorii de telefonie, ci ca aceasta misiune sa le revina acestora din urma. Un plan urmeaza sa fie propus pana la 28 martie.

Citeste si:
Inca o lege care pune bete in roate dosarelor penale trece de Camera
Legea prin care suspectii...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Italia şi Spania, sub 200 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Setari Cookie-uri