Concurenta din Ungaria a amendat 11 banci cu o suma record

Autoritatea pentru concurenta din Ungaria (GVH) a amendat 11 banci, majoritatea filiale ale unor banci straine, cu suma record de 9,5 miliarde forinti (32 milioane euro), pentru restrictionarea accesului clientilor la imprumuturile in forinti menite sa ii ajute sa ramburseze creditele in valuta.

Intre bancile amendate se afla Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit si OTP Bank. Erste Bank a fost amendata cu 1,72 miliarde forinti (5,8 milioane euro), Raiffeisen Bank cu 583,6 milioane forinti (1,96 milioane euro), UniCredit cu 306,3 milioane forinti (1 milion euro), iar OTP cu 3,92 miliarde forinti (13,2 milioane euro), relateaza Portfolio.hu, conform Mediafax.

Bancile si-au coordonat strategiile si au facut schimb de informatii confidentiale, pentru a incetini procesul de inlocuire a imprumuturilor ipotecare in valuta cu unele in forinti, in perioada 15 septembrie 2011-30 ianuarie 2012, potrivit GVH.

Investigatia a inceput in noiembrie 2011, in urma unei plangeri a unui membru al partidului Fidesz, condu de premierul Viktor Orban.

O lege propusa de Fidesz in 2011 si aprobata de Parlament a permis ungurilor sa ramburseze creditele in valuta, majoritatea in franci elvetieni, la un curs fix preferential de 180 de forinti pentru un franc elvetian si de 250 de forinti pentru un euro. Cursul actual este de aproape 240 de forinti pentru un franc si de 300 de forinti pentru un euro.

Citeste si:
Black Friday la bănci și IFN-uri: costuri zero pe viață și reduceri...
Cum arată Black Friday la...

Circa 1 milion de unguri au contractat un astfel de imprumut ipotecar inainte de criza, cea mai mare parte in franci elvetieni, la un curs de 150-180 de forinti pentru un franc.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri