Luxemburg, Cipru, Insulele Virgine Britanice si Seychelles nu respecta standardele internationale in domeniul transparentei in sectorul bancar, potrivit unui raport privind paradisurile fiscale efectuat de OCDE, relateaza Financial Times.

Raportul a fost realizat de o echipa de evaluatori internationali, care au analizat obstacolele practice intampinate de tarile care vor sa descopere evazionistii cu conturi in paradisuri fiscale, potrivit Mediafax.

Concluziile evaluarii, prezentate la o reuniune la Jakarta la care au participat reprezentantii a peste 80 de tari, vor spori presiunile pentru noi reforme in domeniul transparentei in sectorul bancar.

Deficientele constatate sunt stanjenitoare pentru centrele financiare mentionate si le-ar putea expune riscului de a fi incluse pe o lista neagra de catre autoritatile fiscale si bancile de dezvoltare.

Cele patru tari au o legislatie suficient de solida pentru a respecta standardele referitoare la transparenta, dar au facut prea putin pentru a o pune in practica.

Citeste si:
Destinatii pe care sa le vizitezi inainte sa devina prea populare
Ce destinatii sa vizitezi in...

Elvetia este intre 14 tari ramase in urma din cauza lacunelor legislative. Intre alte state care au probleme in aceasta privinta sunt Botswana, Brunei, Nauru, Panama, Emiratele Arabe Unite, Liberia si Vanuatu.

Alte doua tari, Austria si Turcia, indeplinesc numai partial standardele referitoare la transparenta in domeniul bancar.

Un grup format din 121 de state, infiintat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), conduce eforturile de combatere a secretului bancar, lansate de G20, obiectivul fiind cresterea veniturilor bugetare.

Includerea Luxemburgului pe lista tarilor care nu respecta standardele internationale de transparenta este o lovitura pentru aceasta tara, care s-a angajat in aprilie sa relaxeze reglementarile referitoare la secretul bancar, dupa presiuni puternice din partea tarilor Uniunii Europene, in special din partea Germaniei.

Citeste si:
Alpinismul, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO
Alpinismul, inclus pe lista...

Guvernul din Luxemburg a catalogat criticile drept prea aspre, notand ca a raspuns la 785 din 832 de solicitari pentru informatii in domeniul bancar, din partea altor state. Autoritatile au adaugat ca vor analiza recomandarile si vor continua eforturile pentru transparenta.

Clasificarea Ciprului in randul tarilor care nu respecta standardele internationale a avut loc dupa controversele legate de rolul avut in facilitarea evaziunii internationale, aparute in timpul negocierilor pentru programul de salvare a tarii.

Numeroase alte centre financiare, inclusiv Statele Unite si Marea Britanie, au fost apreciate ca respecta in mare parte dar nu in totalitate standardele referitoare la furnizarea de informatii privind detinatorii de conturi.

Campania de crestere a transparentei a fost lansata in 2009, obiectivul fiind schimbul de informatii in domeniul fiscal si renuntarea la secretul bancar.

Citeste si:
PISA 2018: Analfabetismul functional in Romania a ajuns la 44%
Rezultate PISA 2018:...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu, MFP: ANAF va face controale complexe la toate companiile in 2020