Republica Moldova nu este pregatita sa se uneasca cu Romania si prefera sa se integreze in Uniunea Europeana (UE), a declarat vineri premierul moldovean Iurie Leanca, la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius, pentru RIA Novosti.

"Nu, pentru ca ne stabilim sarcini concrete in ceea ce priveste aderarea Moldovei la UE", a raspuns Leanca atunci cand a fost intrebat daca este posibila o unire intre cele doua state.

Republica Moldova a parafat vineri un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana.

"Atunci cand vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spatiu economic si comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizam", a mai declarat premierul moldovean, scrie Mediafax.

Aceasta pozitie este opusa celei a Romaniei, care doreste unirea cu Republica Moldova. Presedintele roman Traian Basescu a declarat la Vilnius ca unirea cu Republica Moldova constituie una dintre prioritatile politicii externe a Bucurestiului.

Citeste si:
Ziua Nationala a Romaniei:parade militare si manifestari in toata tara
Romanii de pretutindeni...

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci Romania va fi pregatita.

"Un popor, cand are ocazia sa fie imprena, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face", a spus presedintele.

Intrebat daca s-a consultat cu diplomatia romaneasca, Traian Basescu a raspus ca "cel care trebuie sa dea tonul in politica externa sunt eu. Credeti ca domnul Corlatean nu doreste unirea cu Republica Moldova?".

Citeste si:
Revista presei: Traian Basescu a ramas fara cetatenia moldoveneasca
Revista presei 8 noiembrie:...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lista candidatilor aflati in lupta pentru voturi la europarlamentare
Setari Cookie-uri