Wang va colabora pentru acest proiect cu partenerul ucrainean Kievgidroinvest LLC, a anuntat grupul Interoceanic Canal Investment Management, detinut de miliardarul chinez.

Prima faza a proiectului, estimata la trei miliarde de dolari, include construirea unui port in peninsula Crimea din Marea Neagra, reconstructia portului Sevastopol si dezvoltarea unei zone economice care va gazdui companii active in sectorul tehnologic, se arata in comunicatul Interoceanic, citat de Bloomberg.

A doua faza prevede un aeroport, un terminal de gaz natural lichefiat si un santier naval, iar costurile sunt estimate la sapte miliarde de dolari.

Finantarea pentru prima faza a proiectului este asigurata si include fonduri proprii ale lui Wang, imprumuturi bancare si investitii ale partenerilor. Constructia trebuie sa inceapa la sfarsitul anului 2014.

Wang detine o avere estimata la circa 1,1 miliarde de dolari, potrivit Indicelui Miliardarilor calculat de Bloomberg. Proiectul de investitii a fost prezentat in timpul unei vizite la beijing a presedintelui ucarainean, Viktor Ianukovici.

Citeste si:

Un oficial de rang inalt contactat de Reuters a declarat, insa, ca nu a auzit de aceste planuri.

"Pot spune ca un astfel de proiect nu a trecut prin ministerul nostru", a spus oficialul.

Proiectul portuar de 300 de hectare ar urma sa fie localizat la 60 de kilometri nord de Sevastopol, la Marea Neagra.

Miliardarul chinez a anuntat in iunie ca va cheltui 40 de miliarde de dolari pentru constructia unui canal de 286 kilometri in Nicaragua, care sa rivalizeze Canalul Panama. Lucrarile ar trebui sa inceapa pana la sfarsitul anului 2014 si sa fie finalizate in sase ani, a spus el. Wang a afirmat ca a atras investitiile necesare pentru proiect, dar nu a dezvaluit alte detalii.