Wang Jianlin, in varsta de 58 de ani, este fondatorul Dalian Wanda Group.

La ceremonia de inaugurare a celui mai ambitios proiect privat dedicat productiei cinematografice, lui Wang i s-au alaturat starurile hollywoodiene John Travolta, Nicole Kidman si Catherine Zeta-Jones.

Dupa ce va fi terminat, in 2017, Oriental Movie Metropolis, situat in orasul Qingdao si care se va intinde pe 376 de hectare, va avea 20 de studiouri de productie, inclusiv unul subacvatic, un complex de galerii pentru expozitii, un mall cu parc de distractii interior si cateva hoteluri. Proiectul va include si un club pentru proprietarii de iahturi.

"Oriental Movie Metropolis este un pas major pentru strategia Chinei de a ajunge o putere culturala globala", a spus Wang la evenimentul de inaugurare.

Citeste si:

Wang, cel mai bogat om din China, cu o avere de 14 miliarde de dolari, vede in acest "oras al cinematografiei" si un pas inainte in dezvoltarea Wanda Group pe segmentul ofertelor de petrecere a timpului liber si divertismentului.

Wanda Group, aflat sub control privat, detine, printre altele, 6.000 de sali de cinema, 62 de magazine si 68 de centre de karaoke.
Anul trecut, grupul chinez Wanda a devenit cel mai mare proprietar de cinematografe din lume, dupa ce a cumparat AMC Entertainment (American Multi-Cinema).

Anul acesta, Wang a anuntat ca va investi 1,57 de miliarde de dolari in Marea Britanie, inclusiv pentru a cumpara Sunseeker, producatorul de iahturi de lux cu cele mai mari vanzari in aceasta tara.

Wang, care recent si-a infiintat propria companie de productie de film, spune ca cinematografia este "o industrie aflata la rasarit" in China. El spune ca se asteapta ca Wanda sa se numere printre primii 20 de lideri mondiali in domeniul divertismentului pana in 2016.