Achizitia de pana la 15 miliarde de dolari ar fi cea mai mare pentru o institutie de credit chineza in strainatate. Cea mai mare banca din China este Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

"Unele dintre bancile din Europa au fost scoase la vanzare. Acum cautam cea mai buna varianta", a declarat presedintele CCB, Wang Hongzhang, intr-un interviu pentru Financial Times, noteaza Mediafax.

CCB dispune de 100 de miliarde de yuani (15,8 miliarde de dolari) pentru preluarea integrala a unei banci sau, in cel mai rau caz, pentru achizitia a 30-50% intr-o institutie de credit mai mare.

Citeste si:

Wang nu a nominalizat posibile tinte de preluare, insa a afirmat ca o investitie in Marea Britanie, Germania sau Franta ar fi cea mai atractiva.

Bancherii considera ca institutiile financiare partial nationalizate de guvernele europene in timpul crizei ar reprezenta tinte atractive.
Royal Bank of Scotland, la care statul britanic are o participatie de 82%, are in prezent o capitalizare de 17 miliarde de lire sterline, iar Commerzbank, la care statul german detine 25%, are o valoare pe piata de numai 9 miliarde de euro.

Analistii si bancherii afirma, de mai mult timp, ca bancile din China, cu capitalizari relativ ridicate, ar putea trece la preluarea unor rivali mai slab cotati din Vest. Activitatea a fost redusa insa, iar pana in prezent cea mai mare achizitie externa este preluarea de catre ICBC a 20% din Standard Bank, din Africa de Sud, pentru 5,5 miliarde de dolari.