China a cerut sambata SUA "sa nu faca abuz de forta" a doua zi dupa raidul din Irak in care a fost ucis generalul Qassem Soleimani, om-cheie al influentei iraniene in Orientul Mijlociu, relateaza AFP si Reuters.

"Periculoasa operatiune militara americana incarca normele fundamentale ale relatiilor internationale si va agrava tensiunile si turbulentele regionale", i-a spus omologului sau iranian, Mohammad Javad Zarif, ministrul chinez de externe Wang Yi (foto), in cadrul unei discutii telefonice, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ministerului sau, scrie Agerpres.

China este una dintre tarile semnatare ale acordului nuclear cu Iranul din 2015, din care SUA s-au retras unilateral in 2018, si unul dintre principalii importatori de titei iranian. China "se opune utilizarii fortei in relatiile internationale. Mijloacele militare, la fel ca si presiunea extrema, sunt sortite esecului", a mai spus Wang Yi, citat in comunicat.

Cu o zi in urma Beijingul si-a exprimat preocuparea si a facut apel la "calm" dupa raidul american care ameninta sa amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care a decretat vineri trei zile de doliu national in tara sa, s-a angajat "sa razbune" moartea generalului Soleimani.

China, Iran si Rusia au organizat saptamana trecuta exercitii navale comune in Oceanul Indian si in Golful Oman, iar ministrul iranian de externe a efectuat o vizita la Beijing la inceputul saptamanii.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri