"Fie ca acest acord nuclear va fi aprobat sau respins de liderii politici, noi nu vom inceta niciodata sa ne sustinem prietenii din regiune si poporul Palestinei, al Yemenului, Irakului, Bahrainului si Libanului. Nici macar dupa acest acord politicile noastre fata de aroganta Statelor Unite, care urmaresc supunerea Iranului, nu se vor schimba", a declarat ayatollahul Ali Khamenei intr-o predica rostita sambata intr-o moschee din Teheran.

"Moarte Americii, moarte Israelului!", a adaugat liderul regimului islamist siit de la Teheran.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate.

Citeste si:

In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei.

O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani. In cazul in care Iran incalca acordul, este prevazuta o clauza care permite restabilirea sanctiunilor in termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iran nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizand ca este periclitata pacea globala si semnaland ca va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudita a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian.

Sursa foto: Mediafax Foto