Decizia privind construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda printr-un acord cu compania chineza China General Nuclear Power Corporation este lasata in responsabilitatea noului guvern, potrivit unui comunicat transmis miercuri presei de catre Ministerul Energiei. Negocierile dintre statul roman si compania China General Nuclear Power Corporation privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda aveau ca termen-limita data de 20 decembrie.

Pana la termenul limita nu s-a luat, in realitate, nicio decizie importanta, admite ministerul. "In prezent, in cadrul Comisiei reprezentand interesele partii romane, negocierile aferente ultimei etape a Procedurii de Selectie care vizau Acordul Investitorilor si Actul Constitutiv ale noii companii de proiect au condus la stabilirea unor aspecte clare in ceea ce priveste atributiile si responsabilitatile companiilor implicate, SNN si China General Nuclear Power Corporation", arata comunicatul, conform News.ro.

Ministrul Victor Grigorescu, care a condus sectorul energetic in ultimul an, a preferat sa lase decizia in seama viitorului guvern. "Avand in vedere complexitatea proiectului si angajamentul statului roman pe termen lung, aspectele stabilite ca urmare a derularii negocierilor, trebuie concretizate prin decizii asumate la nivelul institutiilor statului roman. Implicarea si asumarea institutiilor statului roman trebuie realizata la nivel contractual, inclusiv prin semnarea unui acord intre cele doua state implicate in derularea proiectului si prin mandatarea companiilor implicate in derularea etapelor urmatoare. Consideram ca abordarea cea mai corecta este sa permitem noului guvern o analiza privind deciziile in ceea ce priveste rezultatul negocierilor si pasii de urmat", a precizat Ministerul Energiei.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara pe 25 octombrie, la o conferinta organizata de News.ro, ca este increzatoare ca negocierile cu investitorii chinezi, pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, se vor incheia cu succes in termenul asumat, 20 decembrie, iar la inceputul anului viitor va fi infiintata compania de proiect.

”Proiectul Unitatilor 3 si 4 va fi pus in functiune in intervalul 2025-2030, asadar, desi realizarea proiectului implica in prezent utilizarea unui mecanism suport, evolutia ulterioara a preturilor poate transforma acest mecanism dual in beneficiu pentru consumator”, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Nuclearelectrica.

Radu Dudau, coordonatorul Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, a declarat pe 25 octombrie ca, potrivit calculelor Ministerului Energiei, investitia in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si-ar recupera costurile, pe durata de viata a reactoarelor, la un pret de 82 euro/MWh. Acesta este de peste doua ori mai mult decat pretul din piata.

”In ceea ce priveste proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda nu este stabilit in prezent un nivel al strike price-ului, stabilirea acestuia depinzand de o serie de factori financiari complecsi disponibili dupa realizarea studiului de fezabilitate, ulterior infiintarii companiei de proiect. Pretul de 82 euro/MWh reprezinta pretul de piata estimat de Comisia Europeana pentru perioada 2030-2050”, preciza un comunicat semnat de directorul general Daniela Lulache.

Nuclearelectrica sustinea ca, avand in vedere datele estimate la nivel european si de Banca Mondiala, ”se preconizeaza pe termen lung o crestere a pretului la energie”. Negocierile dintre statul roman si compania China General Nuclear Power Corporation privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda aveau ca termen-limita data de 20 decembrie, potrivit unei decizii aprobate pe 17 decembrie de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor. Documentul arata ca, daca partile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fara a plati despagubiri, insa este necesara o notificare scrisa catre cealalta parte in acest sens.

In noiembrie 2015, Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de intelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect estimat la 6,5 miliarde euro. Proiectul reactoarelor 3 si 4 presupune constructia a doua noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de 700 MWh.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri