Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și deja celebrul SMR – reactorul nuclear de mici dimensiuni de la Cernavodă? Secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan are un răspuns optimist.

Potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat la Simpozionul Român al Energiei 2023, țintele sunt următoarele: 2028-2029 pentru SMR (reactorul nuclear modular de mici dimensiuni) care va fi amplasat la Doicești și 2030-2031 pentru reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Prin realizarea proiectului de la Cernavodă ar urma să fie dublată contribuţia energiei nucleare în sistemul energetic, de la aproximativ 20% la 36%,

”Ne dorim să avem peste 10 GW noi instalați în capacități regenerabile până în 2030”, a mai spus Dan Drăgan. ”Capacitățile fosile își vor mai găsi cu greu o nișă pe piață.”

Oficialul din Ministerul Energiei a precizat însă că vom avea și 3,5 GW noi instalați în centrale pe gaze. Aproape jumătate dintre aceștia vor fi la Mintia. Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar urma să fie gata la finalul anului viitor, după multe întârzieri. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă încă de la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar companiile cu care Romgaz semnase contractul au intrat în insolvență. Lucrările au reînceput abia la 1 august 2023.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri