Britanicii vor sa inchida "portita" UE care permite angajarea strainilor cu salarii mici

Un guvern laburist va actiona impotriva firmelor care folosesc forta de munca ieftina, afirma liderul laburist Ed Miliband, avertizand ca sosirea unor muncitori imigranti din Romania si Bulgaria poate conduce la o inrautatire a nivelului de trai al britanicilor, relateaza The Independent on Sunday, scrie Mediafax.

Miliband scrie in acest articol ca, in cazul in care formatiunea sa va castiga alegerile din 2015, un viitor guvern laburist va coopera cu firmele pentru a inchide o "portita" UE care permite firmelor sa-si reduca in mod legal personalul, platind muncitorilor angajati prin agentii salarii mai mici. De aceasta lacuna au beneficiat firme importante din sectoarele alimentar, ambalarii si call-center-urile, acuzate ca au actionat fara scrupule impotriva angajatilor lor.

Miliband afirma in articol ca este corect sa fie abordate temeri "de inteles" cu privire la migrare, dar mentinand pozitia M.Britanii de tara "deschisa catre lume". Abordarea "anxietatii" cu privire la imigranti inseamna, in opinia sa, schimbarea unei economii britanice "blocate intr-un ciclu de salarii mici, pregatire slaba, locuri de munca nesigure si preturi mari care afecteaza standardul de trai al familiilor obisnuite" si nu ridicarea unei "fortarete" in jurul tarii.

Directiva UE privind angajarea de muncitori prin agentii, care garanteaza dreptul la plata si conditii egale in Europa, a fost introdusa in 2011. Insa, printr-o "portita" cunoscuta sub numele de "derogarea suedeza", negociata de Guvernul de la Stockholm, in conditiile in care tara se bazeaza pe acest tip de munca, firmele din intreaga Europa au putut sa faca astfel de angajari, platind salarii mai mici.

Miliband transmite in articol ca un viitor guvern laburist va pune capat acestei practici prin amendarea modului in care directiva si clauzele ei sunt interpretate in M.Britanie. Potrivit unor date, aproximativ 300.000 de muncitori din aceasta tara sunt straini si sunt platiti sub salariul minim.

Citeste si:
Amenzi de peste 6.500 de lei la punctele de frontieră, în ultimele...
Amenzi de peste 6.500 de lei...

In opinia sa, acest "cost al nivelului de trai in timpul crizei este cel mai important context pentru dezbaterea asupra imigratiei". El determina, asa cum era de asteptat, temeri cu privire la schimbarea provocata de imigratie, subliniaza el. "Cand milioane de muncitori sunt platiti prost, securitatea locului de munca in M.Britanie este slaba si adaugam niveluri mari de imigranti slab pregatiti, in principal din cadrul UE, unii beneficiaza iar altii pierd", insista Miliband.

Acest anunt, primul angajament politic major din 2014 al liderului laburist Ed Miliband, apare la mai putin de o saptamana de la anularea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii in M.Britanie, in contextul unei dezbateri intense pe tema migrarii. Surse laburiste afirma ca inchiderea "portitei" nu necesita schimbarea vreunui tratat UE, putand fi efectuata prin schimbarea modul in care Londra interpreteaza directiva vizata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri