De ce se asteapta FMI la o crestere economica globala

Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognoza privind cresterea economica globala, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde, dupa ce aprecia in decembrie progresele inregistrate de SUA, cea mai mare economie a lumii, scrie Mediafax.

"Vom revizui in sens ascendent prognoza globala de crestere economica, peste aproximativ trei saptamani", a declarat Lagarde la Nairobi, in timpul unei intaniri cu liderii mediului de afaceri, citata de Bloomberg. FMI a redus in luna octombrie estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza incetinirii dinamicii economiilor emergente si incertitudinilor din SUA privind bugetul.

Doua luni mai tarziu, in luna decembrie, Lagarde a afirmat ca vede "mult mai multa siguranta" in economia SUA. Rata somajului din SUA a scazut la 7% in noiembrie, de la 7,3% in octombrie, si va continua sa scada odata cu imbunatatirea increderii in revenirea sustenabila a economiei, a mai spus Lagarde.

Fondul estimeaza in prezent o rata de crestere economica globala de 3,6% pentru acest an. Lagarde a mai afirmat la Nairobi ca reducerea achizitiilor de obligatiuni efectuate de Rezerva Federala a SUA ar putea avea efecte negative pentru economiile emergente, deoarece revenirea statelor dezvoltate creste riscul aparitiei unor turbulente pe pietele financiare.

"Pe masura ce conditiile din economiile avansate se normalizeaza, riscul unei volatilitati mai ridicate pe pietele financiare ar putea crea noi dificultati in zona economiilor emergente", a afirmat liderul FMI. Rezerva Federala a SUA, cea mai puternica banca centrala din lume, a anuntat in luna decembrie ca va reduce, incepand din ianuarie, programul de achizitii de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna.

Citeste si:
Rusia nu mai vrea să își limiteze dezvoltarea armamentului nuclear
Rusia spune că sunt șanse...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri