13 Ianuarie 2014

Cum arata agricultura viitorului: o tara din Europa investeste peste 80 mil. euro in noi tehnologii



Momentul in care roboti vor patrula prin lanurile de porumb sau prin culturile de vita-de-vie in locul fermierilor este foarte aproape, scrie publicatia The Guardian, potrivit careia guvernul britanic va aloca 84 de milioane de euro pentru comercializarea de noi tehnologii agricole, inclusiv roboti.

Guvernul britanic a lansat prima sa strategie privind tehnologia agricola, un proiect de aproape 200 mil. euro. Din aceasta suma, 84 mil. euro vor fi utilizate pentru comercializarea de noi tehnologii – inclusiv roboti destinati muncii agricole – in timp ce peste 100 mil. euro vor fi folosite pentru a dezvolta centre pentru inovatie in agricultura in cadrul carora vor fi construite noi tehnologii destinate exportului. Mai mult, Marea Britanie va avea si un “ambasador” pentru noi tehnologii in agricultura.

Astfel, britanicii lucreaza la dezvoltarea unor roboti care ar putea sa inlocuiasca munca fizica a oamenilor: de la masini care culeg strugurii pana la roboti care pot identifica daunatori sau eventuale boli care pot afecta culturile.

Investitii masive in tehnologii agricole sunt realizate si in America de Sud, unde dronele au inceput sa joace un rol important in activitatea unei ferme. Tehnologia este folosita pentru a monitoriza suprafete extinse de culturi, in timp ce in Japonia dronele sunt utilizate pentru a stropi plantatiile cu pesticide.

Pe de alta parte, introducerea de roboti care sa inlocuiasca munca fizica a oamenilor in cadrul fermelor ar putea avea un efect negativ asupra fortei de munca. Industria alimentara si agricultura reprezinta cea mai mare ramura din economia britanica.

In Marea Britanie exista aproximativ 300.000 de ferme active, cu o suprafata medie de circa 57 de hectare, valoare mai mare decat media europeana, de aproximativ 20 de hectare. 41.000 de ferme au o suprafata mai mare de 100 de hecatre si reprezinta peste 65% din suprafata agricola totala. Forta de munca era formata din 184.000 de angajati.

Potrivit datelor statistice, Marea Britanie este al saptelea producator de cereale din Uniunea Europeana.



Citeste si